- 24 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8784
- GBP / BGN 2.3506
- CHF / BGN 2.1094
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Експерти предупреждават: Усложненията след консумация на нелицензиран алкохол са изключително тежки
01 Декември 2014 | 14:28
София /КРОСС/ „Усложненията след консумация на нелицензиран алкохол са изключително тежки. Той води до бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и нерядко изходът е фатален", коментира пред „Фокус" д-р Захарий Нохчев, ординатор - анестезиолог в МБАЛ АД - Бургас.
За обикновения консуматор е много трудно да различи фалшивия от качествения алкохол, защото вкусът и външният вид са еднакви. Затова експертът съветва да се купува алкохол само от места, с доказан произход и да се наблегне повече на контрола по снабдяването на магазините и изобщо местата, където се продава алкохол, само от лицензирани фабрики и фирми за производство на алкохол. Опасността е най-вече от масовото производство на нелицензиран алкохол, смесването му с метанол, технически алкохоли и др., предупреди още д-р Нохчев.
Трябва да разграничим чисто нелегалното производство от това, което минава през лицензирани казани, коментира Радослав Радев от Националната лозаро-винарска камара пред bTV. Според него не бива „една симпатична традиция, каквато е правенето на ракия, да бъде прикритие за нелегални практики". „Докато има търсене, ще има и предлагане - по този начин влизат опасни за здравето напитки - продават се по курортите, в ресторантите", допълни Ралица Скорчева от Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Според токсиколога Никола Александров, е много важно какво се слага при варенето - да се внимава да не се слагат компоти или плодовете с костилките и т.н. По думите му проблемът не е в казаните, а във ферментацията - дали е чиста, при която се получава чист алкохол или смесена, която може да е опасна. Експертът напомни, че консумацията на фалшив алкохол може да доведе до тежки отравяния като в същото време „ние в токсикологията отразявания от алкохол, който се продава по магазините-нямаме".
Баш майсторите съветват най-много да се внимава с материала, който се слага, защото в крайна сметка качеството на продукта зависи от качеството на плодовете. Според репортажа на bTV от лицензирана казан за варене на ракия тази година реколтата е драстично по-слаба от миналата. Специалистите се обединиха около мнението, че трябва да се работи за подобряване на културата на предлагане и съответно културата на консумация като ясно се разграничава нелегалното производство от това в лицензирани казани.