- 12 Яну 2025 |
- USD / BGN 1.8981
- GBP / BGN 2.3369
- CHF / BGN 2.0771
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Ракиеният сезон дойде, пазете се от ментетата
02 Ноември 2015 | 13:12
/КРОСС/ Есента дойде, а с нея и традицията на българина да си сипва по някоя чашка вечер в студеното време. Лекарите алармират, че и през този сезон консуматорите трябва да внимават какво слагат на масата си, т.к. започват главоломно да валят случаите с натравяне с изключително опасния метилов алкохол. Спиртните напитки произведени от нелицензирани казанджийници са силно токсични, вредни за здравето и в нередки случаи водят до смърт.
Всяка година у нас умират поне по 10 души в следствие на употреба на нелегален алкохол, който съдържа голямо количество метил. Метиловият алкохол е свръхтоксичен, дори употребата на едва 10 мл. може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора. Държавата се опитва да вземе мерки срещу т.нар. домашни казани, които в последствие се оказва, че произвеждат десетки, стотици литра ракия, предназначени не за собствена консумация, а за търговски цели с непроверен, неконтролируем и опасен за здравето продукт, който влиза в организма на потребителите благодарение на прекалено атрактивната си цена и сълзливите етикети, изрязвани на ръка, върху пластмасови шишета и дамаджани с надпис „Домашно производство", „Произведено в България", „Традиционна българска".
Опасността при направата на ракия в домашни условия идва от невъзможността на отделянето на метила от любимия алкохолен еликсир. Това на практика няма как да се случи в примитивна среда на производство без специализирани уреди. Домашният казан е често непочистен или още по-лошо - добре почистен със силни токсични вещества, които могат до доведат до натравяне на продукцията, а от там - и на консуматора. Огромна грешка за спестяване на средства при производството на ракия в казан, е влагането на изгнили плодове, прекалено стари компоти, които в краен резултат водят не само до главоболие при потребителите, но и до отделянето на метанол в традиционната напитка. А по-малко от 100 мл. от тази течност в човешката кръв причиняват смърт. Друга практика е влагането на плодовете заедно с костилките при варенето на алкохол. Ситуация, която далеч не би трябвало да се подценява, т.к. костилките отделят цианидна киселина при процеса на преработка, която в добавка с метанол взаимодейства и течността става убийствена. Първакът, за съжаление, в нередки случаи не се премахва за добиването на повече количества ракия за продан. Действие - немислимо, неуместно, пагубно, откъм количества на метанол в ракията от казан.
Лекарите алармират „Пазете се!". Не се доверявайте лекомислено на прехвалени от уста на уста съмнителни алкохолни напитки в пластмаса, които не са под контрол на държавните органи. Етикетът „домашно" не винаги означава качествено, истинско, безопасно, невредимо. Нелегалните казани нарастват, а с тях и продажбата на нелегален и опасен алкохол вече не само по сергиите на пазарите, а в големи all inclusive хотели, сипвани в кани от туби под масите.