• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Журналист става министър на културата?

Журналист става министър на културата?

/КРОСС/Все още не е определена датата за предсрочните избори, премиерът Орешарски преживява поредното унижение в очакване да му кажат кога да си подаде оставката, а столичната мълва вече предъвква имената на новите министри. Не на служебния кабинет, а в правителството, което ще поеме властта след изборите, пише "Площад Славейков".

В рулетката за нов министър на културата се завъртя името на журналист - Асен Асенов. Другите фигури, които може би ще бъдат обсъждани за поста, са двамата скулптори Вежди Рашидов и Велислав Минеков и театроведката Мирослава Кортенска. Кой ще надделее, зависи от победителя на изборите и вероятните коалиции. Състезанието за министър е причината тримата да коментират през ден актуалните теми в публичното пространство и прескачат от скандал в скандал. Асенов има друг повод да присъства в медиите - преди дни той откри фестивала „Едно дизайн уик" в Пловдив.

Асен Асенов е завършил журналистика в СУ „Климент Охридски", но не може да се похвали с кариера в най-големите медии. Той е главен редактор на сп. „Едно", което излиза от десетина години, но мнозина българи все още не подозират за съществуването му. Има културтрегери, които се шегуват, че списанието се казва „Едно", защото има само един читател. Успехите на Асенов са значително по-големи в областта на културата. Той е създал и развива четири фестивала - за дизайн, за архитектура, съвременен танц и изкуство. Асенов организираше и събитията „София диша" на столичната ул. „Шишман". На 20 юни Асенов представи „Едно дизайн уик", познат до миналата година като „София дизайн уик". Името на София бе сменено в заглавието на фестивала, защото Асенов влезе в конфликт със Столичната община, тъй като за пръв път от много години насам му отказаха финансиране. В отговор журналистът премести фестивалите си в родния си град Пловдив. Новото царство на Асенов е в кв. „Капана".

Ако някой се съмнява във възможността да имаме журналист за министър на културата, трябва да погледне кой стои зад гърба на Асен Асенов. Той е близък с най-влиятелните жени у нас - придружава на пазар първата дама Юлиана Плевнелиева, дружи с Цветелина Бориславова, пътува по света с Галя Прокопиева и бе сред основателите на платформата „България може" на Саша Безуханова. Фестивалите, организирани от Асенов, са подкрепени финансово от най-мощната фондация у нас „Америка за България".

Постът е възможен за Асен Асенов, но засега е все още е далеч от него. Трябва да изтече много вода дотогава, както и едни избори. Журналистът може би ще получи предложение за министър в служебния кабинет. Но надали ще се задоволи да бъде похарчен във властта само за 2 месеца. Защото има шанс да стане фактор в българската култура за 4 години, а след тях и цял живот.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.