• 30 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Германия почете жертвите от атентата в Берлин отпреди година

Германия почете жертвите от атентата в Берлин отпреди година

/КРОСС/ Дълга златна цепнатина в земята ще напомня на берлинчани и гостите на германската столица какво се случи на площада до мемориалната църква „Кайзер Вилхелм" точно преди една година. Тя символизира дълбоката рана, която остави терористичният атентат по време на Коледния базар. В присъствието на президента Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел близки и роднини на жертвите, очевидци на атентата и граждани оставиха бели рози в памет на дванайсетте жертви.

Хората, които загинаха, и всичко, което излезе наяве в хода на разследването, е направо ужасно! Беше зловещо, особено за нас, берлинчаните. Атентатът се случи на Коледен базар, където трябва да има смирение, споделиха жители на германската столица в днешния траурен ден.

В мемориалната църква на Брайтшайдплац се състоя възпоменателна служба, до която бяха допуснати само роднини на жертвите и ранените. Политиците умишлено избягваха камерите и микрофоните, защото недоволството от реакцията им след атентата и една година по-късно е голямо.

Какво лицемерие! Защо г-жа Меркел досега не дойде тук? Защо трябваше да я молят да дойде, попита посетителка на Коледния базар.

В реч по повод годишнината от атентата президентът Щайнмайер призна, че защитните механизми на държавата имат нужда от преосмисляне. Разследването на атентата от миналата година доказва, че Щайнмайер е прав. Тунезиецът Анис Амри, който се вряза с откраднат камион в Коледния базар, уби 12 и рани тежко над 70 души, се оказа, че съвсем не е бил непознат на властите. Още през февруари 2016 г. е обявен за опасен. Властите са смятали, че е способен да извърши атентат. Въпреки това от септември до атентата престават да го следят. Това е само една от редицата пропуски на службите. Няколко седмици преди нападението в Берлин атентаторът е определен като непредставляващ конкретна заплаха.

За мен тук не е Коледният базар, за мен тук е вратата към ада, казва днес, една година по-късно, Андреас Шварц, очевидец на атентата. И е категоричен, че става дума за провал на държавата. Защо трябваше да загинат 12 невинни?

Междувременно в Германия 720 души са обявени за потенциални атентатори. Водят се 1100 разследвания, а тази година 41 екстремисти са екстрадирани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.