- 23 Ноем 2024 |
- USD / BGN 1.8784
- GBP / BGN 2.3506
- CHF / BGN 2.1094
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
Субсидии вдигнаха цената на млякото
24 Ноември 2016 | 19:31
/КРОСС/Субсидиите, които Европейската комисия отпусна на фермерите, за да ограничат производството на мляко с цел стабилизиране на пазара, вече са се отразили на цените.
През последните три месеца цените на висококачествените суровини, които се използват в "Лактима Балкан", са нараснали със 70%, каза изпълнителният директор на компанията Михаела Христова. При по-малко производство и засилено търсене логично се стига до повишение на цените, обясни тя и допълни, че освен това като тенденция се забелязва и все по-голямата липса на качествени суровини. "Лактима Балкан" има установени отношения с доставчици от региона и лоялността на дългогодишното ни партньорство засега не води до пряко повлияване от тенденцията. Ако тя обаче се запази през следващите месеци, може да се очаква увеличение на цените на крайните продукти, обясни Христова.
10 млн. лв. е пазарният дял на айряна от млечния сектор през последната година, каза Михаела Христова. Продажбите на млечната напитка са нараснали с 18,2% за година, уточни тя. Освен това се увеличава и потреблението на пълномаслено кисело мляко и на био млечни продукти. За периода 2015-2016 г. пазарът на пълномаслени млека е нараснал с 10% и е надминал 50-процентен пазарен дял в сектора.
Средно с 30% е ръстът на всички продукти на компанията "Лактима Балкан" годишно, обясни Христова. Тя определи компанията като иновативна фирма, която залага на социалната отговорност, висококачествените суровини, контролът при производството и запазване на персонала.
Компанията "Лактима Балкан" е защитила сертификат пред австрийски одитори и предлага на пазара био кисело и прясно мляко, както и био айрян. Качеството на всички продукти на "Лактима Балкан" е гарантирано от 4-степенния контрол и анализи от суровината до готовата продукция, както и от затвореното производство, при което продуктът няма досег с околната среда, което позволява по-високо качество и дълготрайност без използване на консерванти.