• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/ Телеграф

„Бръмбар корояд яде смърчовете в цяла Южна София, като вече е нападнал Южния парк, градинките около НДК, както и тези в близките квартали. За това алармираха наши читатели, притеснени от съхнещите дървета. „


Преса
Бойко Борисов: Вежди ми е като брат, но аз съм държавник
„Прокуратурата смени версията си - от трезора не са изнасяни милиони в чували Орешарски мълчи за банковия скандал, Вихри се във фейсбук
Оставка на целия УС на БНБ, посочване на виновните за банковата криза, отказ да се подкрепи спецзакон, който да гарантира в пълен размер влоговете на всички клиенти в КТБ. С тази позиция ще влезе днес на консултациите при президента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Вежди ми е като брат, но аз съм държавник и трябва да знам откъде ще се вземат 3 млрд. лв. за тази операция", заяви пред „Преса" Борисов.
И сред останалите политически сили няма пълно съгласие по мерките, които трябва да успокоят гражданите. БСП постави условия за подкрепата си. Само ДПС стои твърдо зад проекта на БНБ."


Труд
Прокурори опровергават БНБ
„Обвинители опровергаха вчера пред съда твърденията на управителя на БНБ Иван Искров, че от Корпоративна търговска банка (КТБ) били изнесени 206 млн. лв. в брой и това станало само за един ден, преди в нея да влязат квесторите."


Дума
Не са изнасяни милиони в чували от КТБ
„Софийската градска прокуратура е променила обвинението си към задържаните за изнасяне на близо 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) - парите не са били изнесени на куп с чували в продължение на една нощ, а чрез преводи в период от около 3 години. Това стана ясно от думите на адвокат Христо Ботев, защитник на един от четиримата задържани - заместник-главния счетоводител Борислава Тренева-Кючукова. Освен нея са задържани главният счетоводител Мария Димова, главният касиер Маргарита Петрова и Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ. Обвинението бе, че те са изнесли чували с близо 206 млн. лв. от КТБ на 19 юни, ден преди банката да бъде поставена под специален надзор."

 

в. Репортер
Нови обещания
Гласуването на българските граждани В чужбина е един от най-наболелите проблеми на изборния процес у нас. Независимо дали става дума за съмнения за нарушения при вота или невъзможност на българи да достигнат до изборните секции зад граница, тези Въпроси остават нерешени и с новия Изборен кодекс.

в. 24 часа
Не са изнасяни чували с пари, но има фалшиви счетоводни гимнастики за отклоняване на милиони
На 19 юни от КТБ няма неправомерно теглене на пари, а съставяне на неистински счетоводни документи за фиктивно теглене, за да се прикрият липсата на 205 млн. лв., изчезнали между декември 2011 и юни 2014 г. Това обяви вчера Иван Гешев, един от прокурорите по разследването за присвоените пари от КТБ.
Обвиняемите са четирима - изпълнителният директор Орлин Русев, главната касиерка Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката и Борислава Тренева-Кючюкова.
Трите жени и банкерът бяха доведени в Съдебната палата вчера сутринта. В 17,05 ч започна делото по искане на прокуратурата за постоянен арест на задържаните.

в. Монитор
Прокуратурата погва центъра по наркомании
Исканата сума за актуализация на НЗОК била завишена според МЗ
Хора с положителни проби за опиати получавали метадон за вкъщи
Министерството на здравеопазването ще връчи доклад за дейността на Националния център по наркомании на прокуратурата.
„В доклада има повече от стряскащи констатации и резултати за тежки нарушения", заяви здравният министър д-р Таня Андреева.


в. Капитал Дейли
„БНБ пише специален закон и променя няколко заради КТБ"
Чрез специален закон, суспендиращ по същество сегашните разпоредби и логиката на европейската директива за банково преструктуриране, БНБ иска да одържави обявената за здрава „Креди агрикол България", да прехвърли всички депозити на Корпоративна търговска банка в нея и така те да бъдат изплатени изцяло от данъкоплатеца, вместо държавата да покрие само гарантираните до 196 хил. лв. Схемата предвижда Министерството на финансите да поеме част от задълженията на КТБ и да ги прехвърли в „Креди агрикол", като в замяна й даде специално емитирани ДЦК - така, ако има големи тегления от „Креди агрикол", тя ще може да ги заложи в БНБ, срещу което да получи ликвидност от централната банка. Друга част от задълженията на КТБ се поемат от Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ), който също ги прехвърля към „Креди агрикол", срещу което й превежда неизвестна засега сума.


в. Сега
Въпросителните около Корпоративна банка растат
Очаква се днес Консултативният съвет при президента да начертае ясни стъпки за излизане от кризата с КТБ, в която са затворени милиарди левове на граждани, фирми, общини, ведомства. В петък, на заседание на бюджетната комисия в парламента, депутатите изслушаха управителя на БНБ Иван Искров, но не се стигна до обсъждане на законопроект, който да осигури провеждането на спасителната операция. БНБ пое ангажимент на 21 юли клиентите на поставената под специален надзор банка да могат да разполагат с парите си. Проектозаконът, за който се говори от миналата седмица, ще позволи малката дъщерна банка на КТБ "Креди агрикол България" да бъде одържавена, капитализирана от държавата и под ново име - Българска търговска банка - да поеме операциите с клиентите на КТБ, чийто лиценз ще бъде отнет. Според запознати със специалния закон ще бъдат изменени и други закони, за да се проведе цялата мащабна операция, без прецедент у нас.


в. Новинар
„Бира с картофки за 5 лв. на плажа"
Снимката на плажа е сред най-скъпите удоволствия в морските ни курорти това лято.
В Китен фото с папагал, игуана или змия излиза 10 лв., колкото струва и нощувката на човек в по-евтините квартири, показа проверка на „Новинар". За сметка на това шезлонгите, чадърите и бирата по капанчетата на плажа запазват миналогодишните цени, а в някои курорти дори са по-евтини.


в. Стандарт
„Василев наредил измама за 206 млн."
206 млн. лева са източени от КТБ не наведнъж и в чували, а на порции от 2011 г. насам. За да се скрие липсата на крупната сума, Цветан Василев е заповядал по телефона на изпълнителния директор на трезора Орлин Русев да ги изпише като фиктивен кредит. Това стана ясно при разпитите на четиримата арестувани служители на КТБ. Измамата е оформена документално на 20 юни с участието на главния счетоводител на банката Мария Димова. Тя е поискала от IT отдела да фалшифицират датата и часа в счетоводната информационна система, за да се впише дългът преди влизането на квесторите, пратени от БНБ.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.