• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Къде са парите?

Къде са парите?

/КРОСС/Има данни за извършено от Цветан Василев престъпление, но срещу него няма обвинение, констатира съдия Пенка Велинова след близо 9-часово заседание на СГС за мярката за неотклонение на четиримата задържани за източване на 206 милиона лева от КТБ.

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста само главната касиерка на Корпоративна търговска банка Маргарита Петрова и заместник- главната счетоводителка Борислава Кючукова. Главната счетоводителка Мария Димова е с мярка за неотклонение "домашен арест", а изпълнителният директор на банката Орлин Русев излиза на свобода срещу 10 000 лв.

Въпросителните около Корпоративна банка растат.

Очаква се днес Консултативният съвет при президента да начертае ясни стъпки за излизане от кризата с КТБ, в която са затворени милиарди левове на граждани, фирми, общини, ведомства. В петък, на заседание на бюджетната комисия в парламента, депутатите изслушаха управителя на БНБ Иван Искров, но не се стигна до обсъждане на законопроект, който да осигури провеждането на спасителната операция. БНБ пое ангажимент на 21 юли клиентите на поставената под специален надзор банка да могат да разполагат с парите си. Проектозаконът, за който се говори от миналата седмица, ще позволи малката дъщерна банка на КТБ "Креди агрикол България" да бъде одържавена, капитализирана от държавата и под ново име - Българска търговска банка - да поеме операциите с клиентите на КТБ, чийто лиценз ще бъде отнет. Според запознати със специалния закон ще бъдат изменени и други закони, за да се проведе цялата мащабна операция, без прецедент у нас.

Междувременно стана ясно, че политици и финансисти се разминават в мненията си доколко държавата трябва да се ангажира финансово и дали наистина трябва всички депозити в КТБ да бъдат защитени и изплатени - вкл. и тези над 100 000 евро, които по закон са гарантирани. Някои твърдят, че щом КТБ ще фалира, трябва да се прилага законът, който защитава само парите до 196 000 лева. Други обаче, вкл. и БНБ и правителството, уверяват, че всеки лев ще бъде гарантиран.

Няма никаква яснота за финансовите измерения на операцията, която трябва да подсигури с достатъчно пари новата банка, в случай че много от клиентите решат да си изтеглят парите оттам въпреки пълната държавна подкрепа. Според банкера Стоян Александров е добре новата банка да предложи малко по-високи лихви от средните за България, за да мотивира вложителите да й поверят парите си.

Напрежението около КТБ доведе до тежък сблъсък и размяна на обвинения между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиера Цветлин Йовчев.

Първо Борисов изригна срещу институциите и призова за арести. "Така, както Цветан Цветанов го влачеха по съдилищата, трябва тези да ги видя всичките там повлачени - от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев (шефа на ДАНС, бел. ред.) - всичките. Орешарски пръв", обяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ.

Борисов уточни, че призивът му за арести е към главния прокурор. Той каза, че има пълно доверие на прокуратурата и трябва да й се дава кураж, защото в момента само тя е на ход. "Иван Искров излезе и с цялата си наглост каза: "Политиците са на ход". Ама защо ние да сме на ход? Когато взимахте големите заплати, ние ли бяхме на ход. Премиерът взимаше 3200 лв. Те взимат 30 хил. на месец - откъде накъде? Било каквото било - вече сме други, стига с тези глупости. Арести на тези хора", призова бившият премиер.

Случаят очевидно е криминално-политически, коментира в сутрешния блок на Нова тв Румен Гечев от БСП.

В този си вид новият проектозакон за банките не може да бъде подкрепен, защото той поставя определени лица и дружества в привилигеровано положение, заяви Румен Гечев от БСП. Той смята, че законът трябва да бъде в духа на европейското законодателство. Трябва да се видят какви ще са ефектите от затварянето на банката върху българската икономика. Най-вероятно няма да подкрепим проектозакона в този му вид. В условията на пазарна икономика винаги има пазарен риск. С банките е различно, защото там има пари на много фирми и семейства, каза още Гечев. 

Въпросът е дали може да се направи това, което направиха в САЩ - превръщане на дълга в собственост. Фирмите да могат да получат подкрепа от пазара, обясни Гечев.

Ние нямаме обаче достатъчно информация, одитния доклад; трябва да взимаме стратегически решения, без да сме сигурни в числата, продължи той. При разлика в числа от милиарди трудно се взимат решения в интерес на обществото. По-добре да нямаме вяра на никого, политиците не трябва да взимат решения на базата на вяра в този и онзи, отговори гечев на въпрос вярва ли на БНБ.

Препоръката е повече да се мисли и да се говори на основата на фактите, препоръча Гечев. Случаят очевидно е криминално-политически, заключи той. Едни са нарушавали закона, а ние трябва да вадим кестените. Връзката с Орешарски е много слаба, гъбата КТБ е пораснала при ГЕРБ и е била обилно поливана от ГЕРБ, съобщи той, но каза, че действията на сегашното правителство били в правилна посока. не сме се карали с никой, но аз приемам всичко спокойно, защото в политиката смяната на партньорите е нещо нормално. Гечев потвърди, че на срещата при премиера имало желание от Централната банка, ДПС и ГЕРБ въвеждане на банкова ваканция. Гечев се ужасил и казал: няма да има банкова ваканция, защото свикването на НС извънредно става по решение на парламентарния шеф Миков. Няма да има такова нещо; блокирането на банковата система няма да стане. Ескпертите и представителите на водещите търговски банки бяха против, разкри още Гечев.

Бихме подкрепили всяка рационална идея, защитаваща не отделни вложители, а българската икономика, заключи той.

„Изумен съм от наглостта на Иван Искров, който няма грам усещане за вина. Освен това говори глупости, тъй като се оказа, че никакви чували с пари не са теглени. Той мълчеше за действията на акционерите в банката. Прокуратурата отново стана за смях, като арестува четирима души по едни обвинения, а след това ги промени", каза в „Здравей, България" журналистът Сашо Диков относно случващото се с Корпоративна търговска банка. По думите му много въпроси за останали без отговор.

Според икономиста Мария Капон големият проблем е, че ограбените вече не се интересуват кой ги е ограбил. „Видно е, че държавата не може да ни пази от нищо", каза тя.

По думите й е важно какво се прави в създалата се ситуация и да се отговори на няколко въпроса - имало ли е камери в банката. „След като някой твърди, че са изнасяни пари с чували трябва да има камери", каза тя. Капон попита и къде са сървърите на банката. „Има електронен регистър и всеки един лист за всеки един кредит се вкарва в него", допълни тя. По думите й фактите на Иван Искров куцат и той трябва да се опре на факти, а не да излиза с листче.

„Възможно е парите на хората да бъдат върнати в целия им размер, ако законът бъде променен. Но това е един прецедент, който обезсмисля Закона за гарантиране на влоговете и за банковата несъстоятелност", каза от своя страна проф. Валери Димитров, специалист по банково дело. Той уточни, че банка в несъстоятелност може да бъда купена от друга банка и новия инвеститор да си изплати влоговете.

Според експертът не е разумно да се защитават всички вложители. „Влоговете над 100 000 евро не трябва да се гарантират. Правилата са установени в закона", допълни той.

„Политиците да седнат на масата и да видят какви са загубите за икономиката, както и какво ще се случи за тези добри фирми", призова Капон. Според нея ако трябва да има някакво законодателство, това трябва да са поправки в настоящето законодателство. „Политиците трябва да създават дългосрочност и хората да бъдат мотивирани и да знаят, че при криза едно законодателство ще действа", допълни още тя.

По думите на проф. Димитров няма нужда от специален закон, с извънреден закон не може да се решава един казус. За всяка ли банка, която фалира, ще пишем нов закон?", попита той. Според него банката е била една политически протежирана финансова пирамида.

Всичко ще се завоалира, Цветан Василев ще излезе невинен, а истината няма да излезе наяве, прогнозира журналистката Илиана Беновска. В сутрешния блок на Нова тя настоя Иван Искров трябва да даде публичен отчет какъв контрол е упражнявал върху КТБ, а не да се крие зад закона, защото така му е удобно.

Журналистката попита по коя норма се „сливат парите, политиката, банките и медиите" и още: „Защо Цветан Василев е имал толкова много пари, защо стана властелинът в икономиката и искаше да стане властелин в политиката? Оттам възникна катарзисът и конфликтът, който в момента се разразява. Дълбоко се съмнявам обаче, че ще стигне до истинското показване на нещата", заяви Беновска.

Според нея вътрешният министър Цветлин Йовчев също трябва да излезе да отговори на някои въпроси, като например „къде е спала ДАНС", която има за задача да следи чувствителните процеси в държавата.

„Нека се види цялата история. КГТ започна да захлебва по времето на „Тройната коалиция", а разцъфтя по времето на ГЕРБ", заяви Беновска. Тя попита и как са взимани комисионните в тази банка. По думите ѝ това е ставало, чрез подсказване как д се играе на борсата.

Журналистката Петя Владимирова коментира темата за извънредното зконодателство, което БНБ предложи за решаване на проблема с КТБ.

„Имам една хипотеза за това защо се тръгва към извънредно законодателство. Иван Искров трябваше след тези съобщени сензации да покрие извънредните мерки, измислен от политиците. Този скандал е политико-икономически-олигархически", заяви Петя Василева.

Тя коментира, че в момента законодателството позволява КТБ да бъде поставена в несъстоятелност.

„Но тази процедура е прозрачна. А като се тръгне към извънредно законодателство и като се одържави една здрава банка като „Креди Агрикол" всичко ще бъде заметено. Тогава създават всички правомощия за финансовия министър. Разчиства се пътя напред, защото олигархичният кръг, който стои зад едната страна от този конфликт - корпорацията „Пеевски", се надява оттук нататък да назначава всички финансови министри", заяви Петя Владимирова.

По думите ѝ в момента се удря Цветан Василев, а се пази Делян Пеевски.

„Това не е одържавяване на „Креди Агрикол", това е кражба", допълни Петя Владимирова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.