• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/24 Часа

„Корпоративна търговска банка ще бъде одържавена и ще работи отново на 21 юли в 9 часа. Вчера БНБ обяви, че с правителството ще предприемат действия за увеличаване на капитала и, за да запазят дейността на банката. Новите акционери са държавната Българска банка за развитие и фондът за гарантиране на влоговете. БНБ и правителството ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на КТБ, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията към клиентите. Българската банка за развитие и фондът за гарантиране на влоговете ще са новите акционери"

Репортер

„Многобройни опасни свлачища се активизират в района на Варна след потопа, който помете квартал „Аспарухово" и взе 11 жертви. След приливната вълна нивата на подпочвените води са критични и никой не знае къде земята ще поддаде, обясниха пред "РЕПОРТЕР" от Кризисния щаб. Земята в целия район е подгизнала до краен предел, всеки момент може да завлече къщи"

в. Дума

Около 250 хил. дка от площите с пшеница са под вода след поройните дъждове. От тези ниви зърно няма да има, а процентните загуби и общото намаляване на добивите ще са около 20-25 на сто. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков вчера пред БНР. Той призова за пълна мобилизация на всичките около 8500 комбайна, които да приберат в кратък срок зърнената реколта. Според министъра след около седмица при нормални температури ще може да се влезе в посевите и да се прибира реколтата. Всичко това, което се случи напоследък, ще оскъпи продукцията, смята Греков, тъй като, освен че трябва да се прибере в много кратък срок, зърното ще трябва и да се изсуши.

в. Капитал Дейли

Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й „ Креди агрикол България" стават държавни. Средствата за практически национализацията на двете банки ще бъдат осигурени от държавната Българска банка за развитие (ББР) и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Това стана ясно от съобщение на БНБ, разпространено в неделя следобед. БНБ поставя и „Креди агрикол България" под специален надзор и назначава двама квестори в нея.

Капиталът на акционерите на двете банки (в случая едната е собственик на другата) ще бъде отписан и ще бъдат отнети правата им. След това ще се премине към увеличение на капитала, като то ще се поеме от ББР и фонда. Всичко това трябва да се случи до 20 юли 2014 г. На 21 юли в 9.00 ч. КТБ и дъщерната й „Креди агрикол България" ще отворят, се посочва още в съобщението на БНБ.

в. Стандарт

КТБ става държавна. Новият й собственик ще бъде Българската банка за развитие. Пари в затворения трезор ще налее и фондът за гарантиране на влоговете. Решението за това бе обявено вчера от БНБ. Управата на Централната банка реши да отпише целия капитал на досегашните акционери и да отнеме напълно техните права. Това се отнася за "Бромак" ЕООД, зад което стои Цветан Василев с 50,66% от акциите на банката, "Бългериан Акуизишън къмпани" със седалище в Люксембург (30,35%) и руската "Внешторг банк" (ВТБ) с 9,9%. Мярката важи и за "Креди Агрикол" България, която съвсем наскоро стана 100% собственост на КТБ. Дъщерното дружество също е поставено под особен надзор, а в него влязоха квестори. "Искаме хората да са спокойни за парите си и за цялостното състояние на българската банкова система", казаха за "Стандарт" от БНБ. Оттам съобщиха още, че гишетата на двете банки ще бъдат отворени за клиенти на 21 юли.

в. Монитор

Високи незаконни строежи с бетонни огради и лошо проектиране довели до образуването на фуния убиец на стръмната ул. "Горна Студена" в Аспарухово.

„Незаконните строежи и липса на инфраструктура са причините за бедствието във Варна", заяви за БНР министърът на транспорта Данаил Папазов.

"При строителството в това дере до улица "Горна Студена" има допуснати сериозни слабости. Не може да има къщи в самото дере. Освен това е допуснато строителство на високи сгради с високи огради, които са оградили от двете страни улица "Горан Студена", която има над десет преки улици, които са с много голям наклон.

в. Труд

НАЦИОНАЛИЗИРАТ КОРПОРАТИВНА БАНКА

Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й Креди Агрикол-България може да бъдат национализирани. Това са решили вчера ръководството на Българската национална банка и правителството с „цел запазване на финансовата стабилност на страната". В петък БНБ постави КТБ под специален надзор и спря операциите й. Вчера националната банка обяви, че и Креди Агрикол спира работа.

в. Преса

Вложителите в КТБ ще получат парите си в пълен размер

Всички вложители в Корпоративна търговска банка и нейната дъщерна институция „Креди Агрикол" ще получат пълния размер на парите си. За това гарантират БНБ и правителството.

Шефовете на централната банка заседаваха в почивните дни, за да набележат още мерки за оздравяване на групата на КТБ. Според решението тя може да бъде одържавена, ако някой от миноритарните и акционери не вдигне капитала. Цветан Василев е отстранен от всички постове и не може да участва в увеличението.

в. Телеграф

Улицата на смъртта почерня от катафалки

@ДОБРОМИР РАДУШЕВ Печално известната като улицата на смъртта „Горна Студена" Във варненския квартал Аспарухово почерня от катафалки вчера. Оцелелите в ужасяващия потоп изнасяха ковчезите за погребенията на мъртвите си близки. Сред найотчаяните беше Добринка, майката на изчезналия в стихията 6-годишен Марин, която припадна в обедната жега. Наложи се да бъде викана линейка на Спешна помощ, за да я свестят.

Неистов вой на умряло се носеше вчера по обед на печално известната като улицата на смъртта "Горна Студена" в Аспарухово.

в. Сега

Доброволци и дарители се изправиха срещу бедствието

Панайот Ангарев, Диян Божидаров

Правителството не създаде национален кризисен щаб и не отблокира от Държавния резерв помощни средства

Гражданите се самоорганизираха и се втурнаха да помагат на пострадалите от потопа във Варна и Добрич. В квартал "Аспарухово" на доброволни начала през изминалите три дни работиха над 1000 младежи. Само за 24 часа чрез SMS на националния дарителски номер 17 777 бяха събрани над 600 хил. лв., а в цялата страна се организираха пунктове за събиране на помощи за пострадалите. Големи и малки фирми даряват храна, вода, лопати, ботуши, дрехи. Във Варна помагат и германски студенти от местния Медицински университет. Най-активен в организирането на доброволците е БЧК.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Което значи, че Е МНОГО ЗЛЕ! А ДАН БИ ДЪРЖАВАТА ДА Е ДОБРЕ?

23.06.2014 08:41:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.