• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Проф. Димитров: Специален закон за КТБ, ще върне парите на вложителите, но ще обезсмисли законодателството

Проф. Димитров: Специален закон за КТБ, ще върне парите на вложителите, но ще обезсмисли законодателството

/КРОСС/Ако се приеме специален закон за Корпоративна търговска банка, парите на вложителите ще бъдат върнати в пълен размер. Но това е прецедент, който ще обезсмисли законодателството ни досега и не е правилен ход. Това каза пред Нова телевизия професор Валери Димитров.

Той посочи, че е за спазване на синхронизираното с Европейския съюз законодателство и да бъде изплатен само гарантирания размер на влоговете - до 200 000 лева. Според него, не е възможно да изчезнат досиета на кредитополучатели, тъй като има достатъчно копия и информация за това в БНБ.

Не е правилно да защитаваш всички вложители в една фалирала банка, европейската практика не е такава, всеки вложител трябва да си носи отговорността за избора си, смята бившият шеф на Сметната палата. Той посочи, че европейското законодателство е насочено към защита на дребните вложители и това не бива да бъде отхвърляно от България.

Трябва да се приложи Закона за финансовата несъстоятелност, иначе прецедентът ще е много лош, за всяка ли банка, която се разклати, ще приемаме отделен закон, попита накрая Валери Димитров. Той определи КТБ като "протежирана финансова пирамида".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абсолютно вярно. Да не говорим, че това ще срине цялата банкова система, защото БНБ няма ресурс да спасява други банки над 3.4 млрд, разрешени й от Брюксел. Просто това ще бъде старт на истинската банкова криза.

14.07.2014 09:26:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.