• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Експертите единодушни: БНБ се намеси навреме в казуса "КТБ"

Експертите единодушни: БНБ се намеси навреме в казуса "КТБ"

/КРОСС/КТБ затвори донякъде по собствено желание заради ликвидна криза. В последните седмици банката беше подложена на сериозни медийни атаки, на проверки от прокуратурата. В такава ситуация намесата на БНБ беше задължителна. Това каза в сутрешния блок на БТВ Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България.

Това е изолиран случай и не се отнася по принцип за банковата ни система, смята той. КТБ имаше много голям растеж за няколко години и от една малка банка се превърна в четвъртата-петата най-голяма банка в България и е нормално да има в един момент една криза на растежа на банката, заяви Хампарцумян. Влоговете на хората до 100 хиляди евро са гарантирани от държавата и от ЕС, така че хората не бива да се притесняват. До един месец банката ще отвори отново врати и клиентите ще могат да преценят дали да продължат средствата си в КТБ, обясни банкерът. Мисля, че е рано, а и ние нямаме информацията на заинтересованите страни, за да можем да коментираме сериозно защо се е стигнало до тази криза в банката и дали тя е била източвана по някакъв начин, каза Хампарцумян.

Трябва квесторите на КТБ и отговорните институции да извършат своите анализи на реалната ситуация, за да се види как трябва да се процедира нататък. Аз не мисля, че финансовата стабилност в страната е съсипана, но търговския спор между двама силни играчи като Делян Пеевски и Цветан Василев със сигурност създава определени напрежения сред бизнеса, заяви банкерът. Отделен въпрос е и дали в спора между тях използваните средства са нормални и оправдани, каза той.

Преди всичко трябва да се види актуалното състояние на КТБ. Ние знаем, че банката има ликвиден проблем, но следващите дни след написването на докладите на одиторите ще се види колко е голяма дупката в активите на банката. След като приключи въпросната криза с КТБ държавата обаче ще трябва да вземе мерки, за да не се допускат повече такива ситуации с други банки, завърши Левон Хампарцумян.

Смисълът на този надзор е да извади банката от състояние на риск от изпадане на неплатежоспособност. Специалистите са решили, че това може да стане до 21 юли. КТБ не е във фалит, зави в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Валери Димитров. Според финансовия експерт БНБ е действала навременно и правилно.

Мнението сподели и бившият премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски. Държавата пряко не може да се намеси, няма правомощия. Надзорът на банковата система се осъществява, съгласно законите, от БНБ. И аз не смятам, че е закъсняла реакцията на БНБ, напротив - ръководството прие правилна и навременна стратегия. Няма да има преки загуби. Освен това трябва да се знае, че влоговете на гражданите са гарантирани, коментира казуса Софиянски.

Какво следва сега - ще се увеличи капиталът на банката и Насърчителната банка ще бъде така да се каже спасител на КТБ и досегашните акционери ще се превърнат в миноритарни акционери, обясни проф. Димитров.

Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество „Креди Агрикол - България", което от вчера също е под специален надзор, ще отворят на 21 юли в 9.00 часа, съобщиха от Българска народна банка.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Мирослав

Най-хубавото след като източиш и ограбиш една банка е, да намерищ някой който да я купи от теб и да покрива задълженията ти, а ти свободно да си харчиш откраднатото. Сега държавата купува КТБ с нашите пари, за да може другарите да не се притесняват повече и спокойно да си харчат откраднатото...Пък може с него да си открият и нова банка...чистичка без задължения...така както навремето източиха ПЧБ и с окрадените пари си направиха ПИБ...

23.06.2014 09:27:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.