• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Облигациите на КТБ се сриват, БТК също леко пострада

Облигациите на КТБ се сриват, БТК също леко пострада

/КРОСС/ Проблемите с КТБ се отразяват сериозно върху цените на облигациите й на междуанродните пазари. Макар и в по-малка степен, това се случва и с бондовете на БТК - телекомът има 71 млн. евро блокирани по сметки в банката. След като се разбра, че компанията не е успяла да ги изтегли, цените на облигаците й тръгнаха надолу, а доходността - нагоре.

Емисиите са свързани чрез общ основен акционер в компаниите, които реално ги издават - Цветан Василев е акционер и в двете дружества (в КТБ с отнети вече права). Покрай скандала "Пеевски-Василев" и кризата КТБ акциите на цигарения холдинг също започнаха да губят от стойността си. За притежателите на бондове на банката основният въпрос е каква част от парите си биха получили.

Облигациите на КТБ са на стойност 150 млн. долара и в момента се търгуват на цена от около 40% от номинала им, или 40 долара на 100 номинал, спрямо 100% само преди два месеца. Те са с падеж 7 август 2014 г. и са емитирани на борсата в Ирландия от специално създаденото за целта дружество Northern Lights Bulgaria - дружество, което се явява кредитор на КТБ. Това финансиране най-вероятно се използва от банката за кредитиране на сделките за БТК и "Булгартабак".

Това е единственият измерител на цената на пасива на КТБ, който не попада пряко под закона за гарантиране на влоговете. Силният спад в цената им показва, че пазарите имат съмнения за качествата на активите на банката, които могат да останат за покриване на нейните негарантирани пасиви. Подобно сконто от 60% за сравнение би важало за всички необезпечени пасиви на банката в размер над гарантирания от закона, ако тези пасиви биха били търгуваеми на международните пазари.

В същото време БНБ предложи специален закон, с който да се гарантира и изплащането на средствата на фирми и граждани до пълния им размер, надвишаващ гарантираните от закона 100 хил. евро. Не е ясно обаче дали такова пълно изплащане (ако се приеме) ще облагодетелства и облигационерите чрез покриване на средствата на Northern Lights.

Ако реално идеята е за цялостно покритие на всички пасиви на КТБ, това реално предоставя възможност за огромен арбитраж между текущата цена на облигациите и евентуалното им изплащане по номинал от евентуално одържавената банка "Креди Агрикол".

Загатване за проблем при БТК

Облигациите на БТК бяха издадени през есента на 2013 г. с падеж 2018 г. Общата им стойност е 400 млн. евро, а доходността, с която бяха пласирани - 6.65%. Книжата дълго време се търгуваха над номинал средно 102%, но след като компанията обяви, че в "консервираната" КТБ са затворени голяма част от паричните й ресурси, а управляващите в страната заявиха, че може да не отворят банката на 21 юли, цената им бързо тръгна бързо надолу.

Съответно тя падна под номинал, а доходността тръгна нагоре до нива от 7.5%. В средата на деня на 17 юли във Франкфурт котировките бяха в рамките на 97% купува и 99% продава. Последната цена, на която е имало сделка в четвъртък, е на 97.25% от номинала.

Това показва, че инвеститорите имат притеснения и за бъдещето на телекомуникацонната компания, но със сигурност не толкова силни, колкото при банката. Друга компания, която е свързана с КТБ и скандалите около нея, е "Булгартабак". Въпреки че свободно търгуваните акции в холдинга са малко, те пострадаха значително - за последния месец и половина са загубили над 40% от стойността си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.