• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Дацов: Реално ЕК упражнява натиск върху БНБ и правителството за затваряне на КТБ

Дацов: Реално ЕК упражнява натиск върху БНБ и правителството за затваряне на КТБ

/КРОСС/Наказателната процедура срещу България на този етап няма съществено да промени ситуацията с КТБ, защото това е процедура в самото начало. Тя ще изисква отговор от страна на българското правителство, време за отраняване на неизправностите от правителството, ако това е възможно, т.е. поне още 20-30 дни минимум ще минат в чисто административни процедури.

Това каза икономистът Любомир Дацов в коментар на писмото на ЕК до българското правителство по отношение на директивата за гарантиране на депозитите. ЕК обяви начало на наказателна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория".

Пред БНР икономистът каза: Аз мисля, че по-скоро има съществен проблем с тази процедура дотолкова, доколкото самата директива е относително неясна. Ако погледнете основанието за изплащане на тези депозити, които са гарантирани, е т.нар. административен акт за затваряне на банката. Самият текст е абсолютно неясен - какъв е този административен акт и на каква фаза от затварянето на банката той е в действие, добави той.

Тези действия на Комисията, които са чисто чиновнически, водят до това, че почти лишават банката от шанса да бъде по някакъв начин спасена или оздравена. Затварянето на банката е абсолютно крайно и икономически неизгодно за никой, каза Дацов.

Реално ЕК упражнява натиск върху Централната банка и правителството да вземат решение за затваряне на банката, защото независимо от всички тълкувания, никой няма да рискува утре да отива да дава показания пред прокурор заради това, че е взел решение за изплащане на депозитите преди това да бъде разрешено от националното законодателство, обясни икономистът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

A Дацов се води финасовия "корифей" на ГЕРБ, с претенции за финансов министър! Какъвто Тиквуня, такива и прасетата в семейната му кочина!

27.09.2014 07:21:05

Анонимен

Да вземе да се обади в Брюксел да му я разяснят. Пък може и един курс по европейско право да изкара, за да може да каже нещо смислено.

26.09.2014 14:35:33

Анонимен

Още един неподготвен с изказването си икономист. Ами ако не може да прочете Директивата , да не се изказава.

26.09.2014 14:33:59

Анонимен

Още един неподготвен с изказването си икономист. Ами ако не може да прочете Директивата , да не се изказава.

26.09.2014 14:33:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.