• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Илиян Василев: Частичното изплащане на влогове е покана за бездната

Илиян Василев: Частичното изплащане на влогове е покана за бездната

/КРОСС/ Кратък коментар по бързото изплащане на влоговете на гражданите в КТБ, което Йордан Цонев прокара през комисията.

Независимо от европейското законодателство, което е достатъчно размито в тази част - няма точни дефиниции и срокове - бързото изплащане на влоговете просто няма как да се случи и второ, може да има фатални последици за банката, ако не е част от процеса на оздравяване или преминаването й към неплатежоспособност.
В известен смисъл това, което Цонев и ДПС се стремят да направят, е да заметат следите и дефакто да фалират КТБ, защото е ясно, че в момента в който се започне плащане при намеса на държавния бюджет, балансите на банката потъват (защото отсъства хипотезата за нейното оздравяване, при която не всички си теглят парите).

Това е необратим път към одържавяване на банката при влошена структура на оставащите активи. Интересно защо държавата според Цонев има по-голяма изгода да изплати 1,5 милиарда влогове без ясен хоризонт за връщане на парите, като се нареди на опашката при несъстоятелност от кредиторите на банката и евентуално трансформира този дълг в собственост след време (отначало ще са само права), а е отказала ликвидна подкрепа за половината от тази сума, като съхрани отговорността и възможността на акционерите да си платят „за греховете", съхранят за държавата правата да претендира за ликвидни обезпечения, включително собственост за сметка на акционерите, срещу ликвидна подкрепа и най-важното - съхранява банката?

Явно разбират, че с края на този парламент ще загубят и правото да влияят върху ситуацията и възможността ДПС и Пеевски да фалират Цветан Василев, като накарат бюджета да плати за амбицията.

А това с частичното изплащане на влогове, за което говорят от ЕК, е направо покана за бездната. Какво правим, ако не достигат парите за всички влогове до 100 хиляди? Каква част ще изплатим и кому? Не всичко, което е ЕК, свети!

 

Илиян Василев – посланик на България в Русия (2000-2006 г.). Основател и почетен председател на Българския икономически форум и на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Член на УС на Българската асоциация за външна политика. От 2007 до 2011 г. е председател на Делойт България. Заместник-председател на българския Реформ Юнион Клуб. Инициатор и координатор на Софийското бизнес училище. Управляващ партньор на консултантската компания по анализи на проектни и стратегически рискове Innovative Energy Solutions.


ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван

Всяко изказване, целящо да обясни и обоснове НЕвръщането на гарантираните депозити бързо Е МАНИПУЛАЦИЯ!!

04.08.2014 15:57:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.