• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Кризата с КТБ изсмука парите в България

Кризата с КТБ изсмука парите в България

София /КРОСС/ Кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) изсмука парите в България.
Напрежението в банковата система от края на юни и началото на юли е довело до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на паричните резерви в страната. Затварянето на КТБ и последвалата криза с ПИБ накара населението да изтегли част от спестяванията си.
Поради тази причина, настоящото ръководство на БНБ е взело решение на възложи на „Обертюр Фидюсиер" АД да отпечата 60 млн. банкноти с номинал 10,20 и 50 лв., установи проверка на BPost.bg.
Парите трябва да бъдат пуснати в обращение до края на 2014 г.
От Централната банка обясняват, че търсенето на налични пари от търговските банки продължава да отбелязва значителен растеж. „Възникналите изключителни обстоятелства имат характера на непредвидими събития и съществено затрудняват нормалното изпълнение на нормативно установените задължения на БНБ да осигурява български банкноти необходими за наличнопаричното обращение в България. Тази извънредна ситуация съвпада и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти предвид настъпването на летния активен туристически сезон", казват още от БНБ.
„Обертюр Фидюсиер" АД е единственото дружество в България, което разполага с производствен капацитет и опит в областта на производството на банкноти, подходящи машини, служители с висока квалификация и опит в производството на български банкноти. Договорът с фирмата е сключен чрез процедурата „договаряне без обявление".
Французи държат печатницата
Французи държат мажоритарния дял в единствената печатница, която има право да изработва български пари.
70 % от "Обертюр Фидюсиер" АД са притежание на френската печатарска компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп" чрез нейно дъщерно дружество, а останалите 30% са на "Печатница на БНБ".
Капиталът на дружеството е 63,45 млн. лв. За да се защитят интересите на миноритарния собственик, решенията ще се взимат с мнозинство от най-малко 75% от гласовете в общото събрание.
Фирмата се управлява от петчленен съвет на директорите, в който участват сегашният директор на печатницата Георги Симеонов и членът на УС на БНБ Боряна Пенчева. Печатницата се специализира в изработването на банкноти, документи за самоличност, ценни книжа и изборни бюлетини.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.