• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Прогноза: Бареков си отива, идва ред за нов проект

Прогноза: Бареков си отива, идва ред за нов проект

/КРОСС/Николай Бареков има право да се чувства самотен. Депутатите му го напускат, а няма кой да го защити. А какви горещи застъпници си имаше той, помните ли? "Бареков е агент на промяната", "много е иновативен, има какво да се учи от него" (Харалан Александров). "БСП и ГЕРБ са ЦСКА и "Левски", Бареков е "Лудогорец" (Андрей Райчев). "Бареков има харизмата на ранния Борисов (Кольо Колев). Днес, когато депутатите му го критикуват заради изявления "от името и вместо парламентарната група" и очакват "господин Бареков да се съобразява с правилата, които сам е подписал", няма кой да изкрещи срещу тази неправда, да го представи като жертва на мафията и задкулисието, да предрече възкръсване на този феникс... Но така преминава световната слава. Беше ясно, че покрай проблемите на Цветан Василев Барековата ще мине бързо.

За хората, които не следят в подробности българската политика, ще припомним фактологията на разпада от последните дни. Внимавайте, никак не е лесно.

Най-напред Николай Бареков обяви, че оттегля подкрепата си от Български демократичен център (БДЦ - името на парламентарната група, която е част от Народното събрание; тя е коалиция, а партията на Бареков - България без цензура (ББЦ), е една от нейните членки; успоредно с това има още едно ББЦ - предизборната коалиция). Бившият телевизионер се мотивира с подкрепата на поправките в закона за МВР, които част от депутатите от групата оказаха ("Не може хора, които са влезли в парламента с моето име, да гласуват ГДБОП да се върне в ръцете на Цветан Цветанов"). Както и с рамото, което дадоха по отношение на "реформата" в пенсионната система. Стана ясно, че

Бареков визира основно народните представители от "Лидер"

(партията на бизнесмена Христо Ковачки, също член на БДЦ и коалицията ББЦ). Но щял да продължи да подкрепя своите шестима депутати, които пък трябвало сами да решат дали да останат в парламентарната група... В следващите 48 часа нещата не станаха по-ясни - БДЦ излезе с декларация, в която се разграничи от лидера си и избра за говорител Любен Дилов-син, който дори не е депутат; но друг депутат - съпредседателят на БДЦ Светлин Танчев гръмко обяви, че остава лоялен на Бареков; за капак Бареков каза, че напуска председателския съвет в коалицията ББЦ, излиза от коалицията, но продължава да е лидер и говорител на партията ББЦ; шестимата му народни представители пък остават "формална част от парламентарната група на БДЦ, а партията им ги задължава да гласуват по своята съвест". Т.е. коалицията, която влезе в парламента, я няма, обаче я има парламентарната група, която бе съставена от същата коалиция, а депутатите на самоотказалия се и саморазграничил лидер остават членове на групата "формално и по съвест". Жалко, че Харалан Александров и Райчев мълчат, нужни са поне трима всичколози, за да обяснят какво точна се случва.

Предвестникът на целия този маскарад

бе еманципацията на фамозната Ана Баракова, както и напускането на Росен Петров. Но не това е важното. По-важни са следствията:

Първото е, че след падането на царя в това бутафорно царство парламентът се сдоби с нов важен играч - Христо Ковачки. Депутатите на партия "Лидер" са петима - малко на теория, но много на практика при крехките парламентарни баланси. И преди се знаеше, че бизнесменът ще е фактор в Народното събрание, но влиянието му става пряко сега. Ето една интересна подробност за "Лидер" и Бареков - изборният резултат на ББЦ е висок в Западна България, където са силни позициите на тази партия, респ. на Ковачки (Перник - 9.9%, Кюстендил - 12.9% и т.н.; при 5.7% за страната). Така че, ако някой още не си е обяснил изборния успех на Бареков, нека е наясно с този факт (естествено, спестeн от ранните апологети).

Второто следствие от разпада на групата на Бареков е, че имаме цели 14 депутати, които влизат пряко в свободната парламентарна търговия. Това предполага непредсказуеми вотове, мнозинства, прегрупирания - всичко, от което непочтената политика има нужда. Но това е положението, то, донякъде, е прецедент - за първи път лидер на една политическа сила се отказва от нея. Но още от момента, в който Бареков предпочете да е европейски депутат, стана ясно, че лидерството му над

тия фамозни ББЦ-та и БДЦ-та е символично и временно

Третото следствие е, че едни 200 000 гласа (колкото взе ББЦ) все повече стават свободни. Политтехнолозите знаят защо.

Накрая една прогноза. Финалната (засега) декларация, в която бившият журналист разяснява кой какъв е и защо, завършва така - "изпълнителният съвет на ББЦ дава правото на своя председател Николай Бареков да започне разговори с всички желаещи партии за създаването на опозиционен блок, който да се яви на следващите извънредни парламентарни избори и на бъдещите избори за местна власт". Хайде на бас, че старите му приятели ще го изоставят. Те ще обговарят нов проект.

Източник: "Сега"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Идва ред за това тия дето се продадоха на Борисов да се махат

23.12.2014 12:03:30

Анонимен

Бареков доказа, че няма общо с всичката помия, изсипана върху него. Той поемаше голяма част от греховете на други хора в БДЦ, но явно вече не иска да продължава да го прави.

23.12.2014 11:32:12

Анонимен

Бареков беше един от първите шансове за промяна от много време насам, глупостта ни го спря.

23.12.2014 10:33:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.