• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

От 2005 година досега при наводнения у нас са загинали 46 души

От 2005 година досега при наводнения у нас са загинали 46 души

/КРОСС/Наводненията са най-честите бедствия, които застигат България. От 2005 година досега при наводнения у нас са загинали 46 души.

През пролетта и лятото на 2005 година проливни дъждове отнемат живота на над 20 души. Засегнати са общини на територията на цялата страна, а най-проблемните области са в Западна България. Нанесените материални щети са за над 1 млрд. лева.

Пролетта на 2006 река Дунав приижда и залива изцяло българския участък. През април и май правителството обявява кризисно положение в 21 крайдунавски общини.

Следващото бедствие е през август 2007, когато в град Цар Калоян, област Разград, падат 291 литра на квадратен метър дъжд за по-малко от денонощие. Водният ад взима живота на шест души, а четирима са обявени за изчезнали. Други двама са загинали - в русенското село Нисово и в Монтана.

Порои има и през лятото на 2007 година, когато много от необезопасените строежи край столицата се превръщат в свлачища, язовири на територията на цялата страна преливат. Следващото голямо наводнение е през февруари 2012 година, когато се пропуква стената на язовир „Иваново" и залива околните населени места. Най-много са пораженията в село Бисер, Хасковско. Черната статистика се попълва от още 10 жертви, а материалните щети са за над 3 млн. лв.

В националната стратегия за намаляване на риска от бедствия е записано, че предстоящите десетилетия се очакват промените в климата, които ще доведат до нарастване на честотата и интензитета на опасностите от бедствия, сред които по-чести и силни бури и наводнения, както и дълготрайни засушавания и опустошителни горски пожари.

Стратегията е приета през април 2014 година и е с хоризонт на действие 2020-та година. Системите за ранно оповестяване на риск от наводнение в реално време обаче се очаква да бъдат готови до 2019 година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.