• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Държавата разселва 2000 бежанци в цялата страна

Държавата разселва 2000 бежанци в цялата страна

/КРОСС/ До края на годината българските власти възнамеряват да разселят из цялата страна 2000 чужденци, които са получили бежански и хуманитарен статут. Това е записано в годишния план на правителството по националната програма за интеграция на бежанците, научи "Сега". Документът трябва да бъде приет на заседание на кабинета в сряда. На него ще бъде одобрено и финансирането, което ще бъде само за 6 месеца. Ако се спази досегашният разчет на МВР за издръжка на един бежанец на месец - 1084 лв., това означава, че до края на годината само за тези 2000 души ще са нужни по 2 168 000 лв. на месец. Тук не смятаме останалите близо 8000 нелегални имигранти.

Разселване на бежанците е залегнало в приетата вече стратегия за интеграция на лица, получили международна закрила до 2020 г. Документът предвижда всички общини да поемат отговорност за бежанците, а не както досега, само 3-4. Общините ще декларират сами колко души могат да приемат. Ако няма желаещи, разпределянето ще става служебно от Националния съвет за миграция и интеграция, който ще се създаде към социалното министерство. В него ще участва и представител на сдружението на общините.

За да се включат в програмата за интеграция, бежанците ще трябва да заявят това доброволно, след като получат статут. Те ще подписват договор с държавата и ще получат индивидуален интеграционен план. Чужденците ще учат задължително 6 месеца български език и ще минават часове по социална ориентация. Децата ще се записват в училище. След края на курса чуждите граждани ще бъдат насочвани към професионална ориентация, квалификация, преквалификация. През цялото време ще имат право на здравни и социални услуги.

Засега не е ясно кога ще бъде създаден Националният съвет, но това трябва да стане преди правителството да подаде оставка. На практика той ще отмени досегашното задължение на Държавната агенция за бежанци по интеграция на нелегалните имигранти. ДАБ ще се грижи за тях до получаване на статут.

Днес агенцията ще направи втори опит да изведе от центъра във "Военна рампа" 50-те мъже, които миналия четвъртък отказаха да бъдат преместени в центъра в Харманли. Те вече са със статут и нямат право да стоят в столичния център. Пред "Сега" директорът на ДАБ Николай Чирпанлиев обясни, че центърът в Харманли не е от затворен тип и бежанците ще могат да се разхождат свободно.

 

Създаването на затворените центрове е предвидено в приетите на първо четене промени в Закона за убежището и бежанците. Как и по какви причини ще бъдат затваряни в тях хора, така и не става ясно от проекта. Това накара ЕК да попари плановете на България да вкарва бежанци в затвори. Според Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, бежанците и имигрантите от държави извън ЕС трябва да бъдат въдворявани в центрове от закрит тип само в извънредни случаи. Позицията на Брюксел явно обаче не е променила мнението на управляващите, които според информация на "Сега" са планирали да превърнат всички центрове за нелегални имигранти в затворен тип. Това е трябвало да стане между първо и второ четене на законопроекта. За да мине текстът обаче, е била нужна подкрепата на ГЕРБ. В последния момент бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е оттеглил подкрепата си за кардиналната мярка, което е блокирало приемането на промените.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.