• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Билките - най-лековити сутринта на Еньовден

Билките - най-лековити сутринта на Еньовден

/КРОСС/Според народните вярвания различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила днес, на Еньовден. Всеки, който види изгрева на слънцето, ще бъде здрав през годината. 

Билките през тази нощ са най-лековити, защото според народната вяра в нощта срещу празника небето се отваря, звездите слизат на земята и даряват билките с лечебна сила. Затова всяка жена, баба и най-вече лечителка, берат билки през тази нощ, в потайна доба, за да не ги види никой. Набраните билки задължително трябва да са 77. Тези, откъснати с отворени очи, са наричани за знайните болести, а от която и да е билка, със затворени очи, е откъсвано половината цветенце. Тя е наричана за незнайните болести, разказва доц. Илияна Янева от Националния център за обществено здраве и анализи.

"Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България" е първият български проект, който се съфинансира по компонент "Информация и комуникация" на Програма Life+, за образователна и информационна кампания, която цели да подобри информираността относно устойчивите и доходоносни начини на събиране, култивиране и обработване на лечебните растения. Кампанията ще бъде осъществена с помощта на Българското национално радио. Ще бъдат излъчени повече от 200 рубрики за билките по програма "Хоризонт" и регионалните радиостанции Пловдив и Стара Загора. Чрез рубриките, излъчени по БНР и публикации в други медии, посланията и информацията на Проекта ще достигнат до цялата национална общественост. Дейностите са насочени към местите общности, които живеят в районите близки до местообитания на лечебни растения, експерти от местните власти, областанта управа и регионалните органи на МЗХ и МОСВ, неправителствени организации, образователни и научни институции, журналисти от местните и национални медии, широката общественост.

Освен популяризиране на устойчиво ползване на билките в България, проектът има за цел да създаде нагласи и умения за опазване на богатите ресурси на страната ни чрез развитие на приро-досъобразни икономически инициативи. В рамките на кампанията ще бъдат организирани обучения за общински еколози, служители на областната управа и служители на горски служби, които издават разрешителни за бране на билки, както и за билкозаготвители, преработватели и берачи. Ще бъдат създадени и разпространени образователни материали - брошури, плакати, наръчник и др. Филм ще покаже устойчивото ползване на билките и ползите, които то може да носи на района и страната ни, а Панаир на билките ще събере в Пловдив бизнес организации в хранително-вкусовата, козметичната и фармацевтичната промишленост, които ползват лечебните растения като суровина.

В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене при залез слънце се взима от чист сладък извор "мълчана вода", налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила.

Днес, на Еньовден, празнуват Яни, Яна, Енчо, Дилян, Диляна и всички други с имена на билки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.