• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Учебната година ще започне нормално във всички райони, засегнати от бедствията

Учебната година ще започне нормално във всички райони, засегнати от бедствията

/КРОСС/ "Учебната година ще започне нормално и във всички райони, пострадали от бедствията, направено е необходимото." Това заяви премиерът проф. Георги Близнашки пред журналисти в силистренското село Голеш, където заедно с министъра на образованието и науката Румяна Коларова откри нов учебен корпус и физкултурен салон в Основното училище „Васил Априлов".

„В това отношение успяхме да се справим и да преодолеем последиците от бедствията", заяви проф. Близнашки.

Министър-председателят припомни, че служебното правителство е заявило пред Европейската комисия щети от наводненията на стойност над 300 млн. евро.

„Такава е процедурата, заявили сме щети и очакваме да получим съответен процент от средствата. Дано това се случи по-бързо и това е нашето внушение към европейските институции", каза премиерът.

Той допълни, че в останалите райони, за които все още не са заявени щети, държавата продължава да помага.

„Надявам се, че и в Мизия ще се справят с това предизвикателство и ще извършат по-бързо оценката на щетите. На европейската солидарност не може да се разчита изцяло за преодоляване на последиците и неслучайно призовах за национална солидарност", коментира министър-председателят.

„Никой не е отблъснат от държавата, но е много важно какво се прави на място - общинските власти трябва да предприемат съответните превантивни мерки, за да не стига до крайности и до човешки жертви", категоричен беше проф. Георги Близнашки.

"Образователната система трябва да уважава и да включва културните различия", каза министър-председателят проф. Георги Близнашки в приветствието си към преподавателите, учениците и гостите на церемонията за откриването на новия училищен корпус в ОУ „Васил Априлов" в силистренското село Голеш.

Пред преподавателите и възпитаниците на ОУ „Васил Априлов" проф. Близнашки посочи нарастването на информацията и динамичното й разпространение като едно от основните предизвикателства пред училищното образование.

„Усвояването на техники за учене е по-важна задача, отколкото самото усвояване на готови знания, защото ученето е дело на целия човешки живот, а не само на училището", подчерта министър-председателят в словото си.

Премиерът беше категоричен, че съвременното българско училище трябва да формира не само знаещи и можещи, но и добродетелни личности, мотивирани да работят за просперитета на обществото като цяло.

„Все повече внимание трябва да бъде отделяно и на възпитанието, защото единствено училището създава бъдещите граждани на страната ни. Възпитанието поготвя хората да бъдат неотделима част от една колективна национална политическа общност", каза още министър-председателят Георги Близнашки.

В първия учебен ден училището в с. Голеш, което отбелязва и 120 години от своето основаване, ще посрещне повече от 280 ученици.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.