• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Преговорите за правителство стават все по-трудни

Преговорите за правителство стават все по-трудни

/КРОСС/Преговорите за съставяне на правителство стават все по-трудни.

Резултатът от лидерската среща вчера не даде очаквания резултат.

"Всеки ден преговаряме", бе лаконичният коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който във видимо лошо настроение влезе днес в Народното събрание.

"Проведени са кратки контактни разговори за насрочване на тройна среща", съобщи Радан Кънев от Реформаторския блок.

Късно снощи в парламента последва среща между преговарящия екип на ГЕРБ, в лицето на Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, и лидера на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев, която не бе обявена официално.

На въпрос ще има ли България правителство, отговорът на Дончев и Кънев беше лаконичен: "Рано е да се каже", а Румяна Бъчварова добави: "Полагаме усилия".

След срещата си с лидерите на парламентарно представените политически формации, с изключение на „Атака", Бойко Борисов обяви, че единственият работещ вариант е да се сформира правителство на малцинството с ГЕРБ и РБ, която да разчита на различни тематични коалиции.

Реформаторите обаче не се съгласиха с формулата и поискаха трипартийно управление, включващо и Патриотичния фронт.

В кулоарите на парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов не видя проблем, въпреки че допреди няколко дни идеята беше формацията да бъде третата партия зад правителството.

„Никога не сме се натискали за Тройна коалиция. Ама никога не е ставало въпрос за Тройна коалиция. Винаги сме говорили за подкрепа на програма", уточни Сименов.

„На първо място Реформаторският блок поддържа усилието за сформиране на мнозинство и управление в трипартиен формат - ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичен фронт. На второ място смятаме, че днешната среща между седем партии може да има само консултативен характер и на такива срещи съгласие за мнозинство между три партии не може да се постигне", заяви Радан Кънев.

„На трето място за постигане на такова мнозинство нашата преценка е, че са необходими срещи на Реформаторския блок както с ГЕРБ, така и с Патриотичния фронт и на четвърто място - на база на разговорите, проведени още преди вчерашния ден и откриване на работата на 43-ото Народно събрание, ние смятаме за уместно бързото провеждане на трипартийна среща между формациите, които могат да съставят това мнозинство. Това е позицията на ПГ на блока, единодушно приета след кратко заседание", коментира още Кънев.

Меглена Кунева, която присъства на лидерската среща, обясни, че и тогава са настоявали три партии да застанат зад кабинета, но по думите й е имало промяна в отношенията между Патриотичния фронт и ГЕРБ.

В същото време депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов заговори за паралелни преговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов без да е уведомен никой от Реформаторския блок. Караджов влезе в медийното полезрение заради критиките си към Меглена Кунева, че рекетира останалите членове на формацията, като под заплаха от разцепление прокарвала всяко свое решение.

Пред Нова тв тази сутрин Караджов коментира: „Това не е персонален проблем между нас. Работата в РБ продължава по същия начин, както е продължавала и преди. Написаното от мен беше един обикновен коментар. Важно е, когато го напише депутат. Когато чрез методите на изнудването и блокирането на политически решения се стигне до други политически решения от страна на партията на госпожа Кунева, но са нежелани от останалите, това е, което аз наричам изнудване", заяви той.

„Спомняте си, че Радан Кънев подаде оставка като говорител на блока през лятото тази година с мотив, че дейността на политическите приоритети на блока е блокирана и няма съгласие по основните приоритети. Това беше първият ясен сигнал към обществото. С цел да не се допусне още тогава разцеплението се стигна до документ, който и петимата лидери подписаха, че ще се проведе конгрес през септември. Това не стана. Тогава представителите на „България на гражданите" и лично госпожа Кунева не присъстваха, а водеха преговори по телефона, изнудвайки, че няма да се появят защото това би било ясен знак, че ще има разцепление ако се избере лидер", допълни Караджов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Оказах се прав. РБ няма.

29.10.2014 10:21:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.