• 21 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7516
  •  GBP / BGN 2.3309
  •  CHF / BGN 2.0618
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Поредицата на БНТ2 „Съвременници“ представя „В търсене на златната ябълка“

Поредицата на БНТ2  „Съвременници“ представя „В търсене на златната ябълка“

/КРОСС/Документалният филм „В търсене на златната ябълка" ще излъчи БНТ2 в поредицата „Съвременници". Лентата разказва за аниматора Димитър Петров - автор на идеята за анимационен фентъзи сериал, базиран върху българската митология и фолклор. Авторите на филма срещат зрителите с един успешен млад художник, предпочел България пред живота в Лондон и работата в престижно европейско студио.

Продукцията на БНТ2 разкрива как народните приказки, митове и легенди вдъхновяват млади български аниматори, пръснати по целия свят, да посветят 4 години от живота си на работа по един завладяващ проект, макар и без осигурено финансиране. Сред ентусиастите, които участват в създаването на анимационната сага „Златната ябълка", са и творци, изградили успешна кариера в големи компании като „Walt Disney" и „Cartoon Network".

Зрителите на БНТ2 ще разберат има ли прегради пред добрите идеи и мечтите в свят, в който дори анимационен сериал може да бъде създаден... по Интернет.

„С героя на филма ни срещна следобедният информационен блок на БНТ2 „България днес". Тогава неговият филм беше все още идея, но трейлърът вече бе предизвикал фурор в социалните мрежи" - разказва журналистката Ивета Шилигарова, един от авторите на филма. „Решихме да проучим на какво се дължи този интерес към анимационните герои на бъдещия сериал. Онова, което наистина покорява в Димитър Петров е неговият неизчерпаем оптимизъм" - продължава Ивета. „Днес рядко се срещат млади хора, които са способни да пренебрегнат трудностите и проблемите и да вървят с такава упоритост към целите и мечтите си"- казва тя.
Работата по създаването на анимацията започва с истинско етнографско изследване. Всички детайли на сюжета и бъдещите герои са художествена интерпретация на фолклорните традиции, истории и легенди от различни краища на България, дори елементите от носиите носят автентичен дух.

„Ние също поехме по стъпките на създателите на анимационния проект" - продължава Стефания Михалкова, сценарист на филма. „В търсене на златната ябълка". „Заедно с режисьора Николай Василев и оператора Борислав Георгиев се озовахме в колоритното село Пирин" - продължава тя. „Там и днес се разказват много различни легенди за змейове, които са вдъхновили Митко за сюжета на фентъзи-сериала". По време на снимките в ролята на гид на екипа на БНТ2 се включва и познатата народна певица от триото „Сестри Бисерови" - Любимка Бисерова, родом от този край.

Филмовият разказ ще отведе зрителите на БНТ2 в къщата на змея и ще ги потопи в магията на бъдещата история на „Златната ябълка", която вече е увлякла аниматори от 28 държави. Историята за създаването на анимационния сериал зрителите на БНТ2 ще имат възможност да видят в понеделник - 31-ви октомври от 21:30 часа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.