• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Енергийният борд настоява за три оставки в ДКЕВР

Енергийният борд настоява за три оставки в ДКЕВР

/КРОСС/Правителството реши да бъде създаден Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката, съобщи пресслужбата на кабинета.

Бордът се създава в изпълнение на приоритетите на служебния кабинет за продължаване на работата по реформите в енергийния сектор. Целта е да се повишат прозрачността, диалогът и пазарната ефективност с оглед на преодоляването на затрудненията в българската енергетика.

Енергийният борд ще извършва анализ на състоянието на сектор "Енергетика" и ще определя причините, водещи до нестабилност на енергийната система. Ще определя принципите и насоките за устойчиво управление на сектора.

Други задачи на Борда са да обсъжда и предлага мерки за решаване на установени проблеми с цел стабилизиране на енергийната система, както и да дава становища за дейностите и мерките, предприемани от държавните органи и организации в областта на енергетиката.

Консултативният орган ще може да отправя предложения за изменения и допълнения на нормативната уредба, както и да обсъжда и дава становища по предложенията за стратегии в енергийния сектор.

Председател на Енергийния борд ще бъде вицепремиерът по икономическата политика, а зам.-председател - министърът на икономиката и енергетиката.

До средата на 2015-а година задълженията на НЕК ще достигнат 4 милиарда лева, обяви след заседание на кабинета министърът на енергетиката Васил Щонов. Той добави, че Енергийният борд настоява за три оставки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране - на председателя Боян Боев, и на членовете Лиляна Младенова и Еленко Божков.

По думите на енергийния министър, токът ще поскъпне, но това ще трябва да се случи постепенно: Ние мислим, че на този етап регулаторът не си изпълнява задълженията от гледна точка на интереса на обществото и всъщност сме поискали оставката на трима от членовете в регулатора, включително председателя на Комисията. Ако предвиждаме, че ще бъде 900 милиона допълнителният дефицит, който ще се отвори следващите 12 месеца, не е реалистично да очаквате чрез каквито и да е мерки той да стане 200 или 300 за една година.

Министър-председателят Георги Близнашки обяви, че шоково повишение на цената на тока е неприемливо.

За нас е неприемлив такъв драстичен скок. Затова искам да предупредя ДКЕВР да се вслушва внимателно в заключенията на Енергийния борд. Самите те направиха твърде много грешки през последните една-две години. Дори един регулатор не може да си позволи да действа на своя глава. Нека да се направят тези дебати в Енергийния борд и да се търси едно плавно покачване на цената, което е приемливо за нашето общество, каза Близнашки. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Хубаво, вдигайте цените, ама не забравяйте , че февруари наближава! Само да не се намери някой да обясни на народа, как го крадат в енергийния сектор!

27.08.2014 14:23:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.