• 03 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8229
  •  GBP / BGN 2.3076
  •  CHF / BGN 2.0169
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Валерия Велева: Паралелни светове в "сезона на оставките"

Валерия Велева: Паралелни светове в "сезона на оставките"

/КРОСС/ Три седмици преди края на европредседателството политическата тенджера в страната кипи. То започна преди шест месеца с вот на недоверие и ще завърши отново с вот на недоверие.

В две паралелни реалности живяха България и премиерът Бойко Борисов в последните 56 часа, докато той бе на работни посещения в Турция, Израел и Палестина.

Министър-председателят посети три държави, бе приет от двама премиери и  двама президенти, от един кмет и един патриарх.

Посещението започна с извънреден брифинг на летището в Измир и завърши с извънреден брифинг на летището в София.

През това време в България продължиха своя живот няколко протеста, десетина палаткови лагери, бяха поискани оставките на двама министри, а опозицията обяви, че внася вот на недоверие заради системата на (не)сигурност в държавата.

Ето как протекоха тези паралелни светове, в които животът и политиката показаха своите абсурди

Понеделник – 11 юни

ЕДНА ОСТАВКА. И ДВАМА ЗАГИНАЛИ ПИЛОТИ...

Драматизъм на събитията, които завихриха страната, бе подхранен още в в късния след обяд на понеделник, 11 юни,  когато в 17.35 часа дойде официалната информация, че министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е подал оставка, заради невъзможността да се справи с проблема на майките с деца с увреждания, който от месец цъка като социална бомба под чергата на властта.

След неособено приятен разговор, премиерът я приел.

Десет минути по-късно, в 17.45 часа вицепремиерът Валери Симеонов, който научи в ефира на БТВ новината, многозначително изпусна репликата "Явно идва сезонът на оставките”, обявявайки, че министърът на туризма Николина Ангелкова защитава „крупните наследници на мутренските групировки” по морето и че оттук нататък залогът е "или тя, или аз!” 

Да му мисли Борисов кого ще избере в тази война! Засега премиерът стои настрани от нея, но тя бавно и постоянно подкопава устоите на управлението.

19.47 часа - Бившият социален министър Хасан Адемов посочва виновника - цялото правителство и най-вече финансовият министър, а не социалният, са отговорни за нерешения проблем на хората с увреждания.

Напрежението се засилва в късните вечерни часове. Пак оставка! Какво става с кабинета? Ще издължи ли на напрежението правителството?

В медиите излиза и първото име за наследнник на Бисер Петков – зам.министърът на образованието Деница Сачева. Оценките не са ласкави.

Майки от Русе и Варна пишат до медиите, че няма да вдигат палатковите лагери...

Лошите новини от този ден обаче още не са свършили.

21.32 часа - Идва черната вест – при изпълнение на тренировъчен полет военен хеликоптер Ми-17 се е разбил към 20.30 часа в авиобаза Крумово, двамата пилоти са загинали за секунди, бордният техник едвам е оцелял. Излизат кошмарни подробности от катастрофата - момчетата са изгорели в пламъците на запалилата се машина... Военният министър пътува към мястото на трагедията.

Черна сянка пада върху страната.

23.30 часа - Лидерът на опозицията Корнелия Нинова зове премиера да отмени визитата си в Турция и Израел заради трусовете и нестабилността в държавата.

23.44 часа - Премиерът изразява съболезнования за смъртта на двамата военни. В постоянно връзка е с военния министър и следи спасителните акции в Крумово. Лично е познавал пилотите и преживява болезнено трагедията с тях.

Вторник – 12 юни

ВЪРНАТА ОСТАВКА. ОПОЗИЦИЯТА ВНАСЯ  ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ.  В ИЗМИР: "БЪДИ ЗДРАВ, БОЙКО!"

Сутрешните тв блокове подгряват обстановката около палатковите лагери на майките в черно, на чиито фанелки пише "Системата ни/ги убива" и дават ужасяващи подробности за гибелта на двамата пилоти. Майките зоват: "Не сме искали оставката на Бисер Петков! Протестите ни ще продължат"!

8.35 - Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, обявява, че технически проблем е в основата на катастрофата с хеликоптера-убиец.

8.45 – Премиерът, съпроводен от правителствена делегация, излита за Измир за среща с турския си колега Бинали Йълдъръм. Срещата е в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде гост на церемонията по откриването на Трансанадолския газопровод ТАНАП.

9.10 часа – Борисов лети, а в София синдикатите излизат с призив към него да върне Бисер Петков на поста. Изпращат емоционално отворено писмо, с което молят министър-председателя да преосмисли решението си.

9.25 часа - Премиерът каца в Измир

10.00 - Започва срещата му с Йълдъръм. Борисов е с уморен вид, с торбички под очите, лицето му е изопнато. Има вид на човек с огромни проблеми.

10.13 – В София главният прокурор Сотир Цацаров спешно зове кабинета да преразгледа концесията на договора за ски-зоната край Банско.

10.17 - Излизат първите информации от срещата Борисов-Йълдъръм: за газопровода, за мигрантите, за толерантността между мюсюлмани и християни, за мира на Балканите. Премиерът получава първа честитка в аванс за рождения си ден: "Бъди здрав, Бойко!", „Одъртяваме”, отговаря философски Борисов.

Йълдъръм му подарява ваза за рождения ден.

11.20 – Борисов и Йълдъръм дават съвместен брифинг - ще има турски газ за Европа през България, уверяват премиерите, а Борисов предупреждава "преводачите" в София правилно да са го разбрали и да не го перифразират, както се случи след срещата му с Путин.

Брифингът завършва без въпроси от медиите.

Борисов обявява, че бърза за Израел и оставя за церемонията по откриването на ТАНАП икономическия министър Караниколов.

Прегръдки.

И... бегом към  колите. В самолета са останали музикантите и танцьорите от ансамбъла на Николина Чакърдъкова, които ще изнесат концерт в Ерусалим. Чинно чакат, докато Борисов и Йълдъръм укрепват връзките между двата народа, които "имат дълбоко вкоренено минало", по думите на Йълдъръм, и които "трябва да живеят в мир", по думите на Борисов.

В София обаче думата „мир” няма живот. Бурята с оставката на Бисер Петков постепенно се превръща в тайфун. Журналистите почват  да ровят в досието на Деница Сачева, намират връзки с Костов, с джендър анкетата, която взриви наскоро учителите...

Изненадващо в 12.15 часа, преди да се качи на самолета за Израел, министър-председателят на България  дава извънреден брифинг на летитището в Измир. Новината е шокираща: Борисов връща Бисер Петков на поста, защото видял "две жени по телевизията, които казали, че подкрепят министъра и че "днес трябваше да вдигнат палатките, но сега ще продължим протеста, докато върнат Бисер Петков на поста, защото имаме с него добра комуникация". "Връщам им го, щом толкова го искат!

Да се разберат, да направят така, че тази тема да ми се махне от главата ... не мога да гледам палатков след палатков лагер", казва Борисов пред смаяните журналисти, без да допусне как тази реплика ще се завърти и ще се върне като бумеранг върху него. Той е видимо притеснен, изнервен, показва, че този проблем му тежи и го прехвърля на друг да го разреши, за да няма протести. Но предупреждава, че няма откъде да намери 300 милиона лева за децата с увреждания, трябва да ги вземе от учителите, от полицаите...

Новината от Измир с върнатата оставка на Бисер Петков лети като мълния към София. Повече от ясно е, че коментаторите ще направят паралел с подадената преди 4 месеца и скоропостижно върната оставка на енергийния министър Теменужка Петкова.

Деница Сачева живя само една нощ с надеждата да стане министър.

Ситуацията в дължавата започва да прилича на тенджера под налягане. „Политическата обстановка в страната е обективно стабилна, но субективно опасна”, коментира политологът  Първан Симеонов. И добавя: „Ситуацията е като зъболекарска диагноза – под пломбата нещо работи. Отгоре се вижда само полировката ѝ, ама под нея нервът действа активно и търси алтернативно решение”. Оценката му за импровизираната оставка на социалния министър не е ласкава: „Повратливите действия на премиера вече не изненадват никого”. И предупреждава: „Властта трябва много да внимава, да не се успокоява, защото напрежението срещу политическия елит преди две години „роди” Румен Радев."

12.30 – Борисов и цялата делегация отлитат за Израел.

Премиерът е във въздуха, президентът на земята. И от там стреля нагоре.

12.30 часа след като е посетил настанения във ВМА оцелял от катастрофата с Ми-17 борден техник президентът Румен Радев дава тежка оценка за трагичния инцидент:„Къде изтекоха стотици милиони? Вместо да отиват за ремонт, за подготовка, те пак отидоха за саниране... Лобизмът убива!” Ударът е тежък!

14.30 часа - Премиерът каца в Тел Авив.

На летището го посреща новината от София - в 14.15 БСП е обявила, че внася вот на недоверие, заради безсилието на МВР. "В България е опасно да се живее", мотивира се Драгомир Стойнев. Борисов не реагира.

14.20  часа - Обажда се и новият лидер на АБВ Румен Петков, който настоява президентът Радев да даде обяснение за подписа си под декларацията от Букурещ, в която деветте източноевропейски държави искат повече НАТО в Черно море и Прибалтика, а Русия е обявена за дестабилизиращ фактор в Европа.  

Борисов отказва да даде коментар за действията на президента.

АБВ иска оставката на вътрешния министър Валентин Радев, заради „собственото си управленско и административно несъстоятелно присъствие в МВР”.

Министърът отговаря чрез несвързана реч, произнесена в тв ефира, от която ти идва да се гръмнеш, че такива като него ни управляват: "Аз считам, че ще подам оставка, като Бисер, щото той счита, че не може да се справи с някакъв проблем, но аз няма такъв проблем с който да не се справям и няма за какво да подам оставка…"

Потокът на мисълта на Валентин Радев е неподражаем: „Аз не виждам нещо, с което да не се справям. Ние не сме се виждали с премиера. Само ми каза: „Виж там, направи нещо“. И аз го направих…"

Ощастливена е и опозицията, която вече го е сложила на мерника си: "Аз ги използвам опозицията да ги прочета, ако са прави, ще мине вота, но аз считам, че посоката ни е верна, трябва ни време, считам, че правим правилни работи и не виждам защо да подавам оставка…"

С такъв вътрешен министър няма как в държавата да има сигурност!

16.20 - Валери Симеонов обявява в типичния си стил: „Ангелкова да си ходи. Вотът на недоверие няма да мине! Смяната на позицията на Борисов за социалния министър е правилна”.  

Естествено вотът на опозицията сплотява властта. Вицето обаче е против да се изсипят 300 милиона лева за децата с увреждания. И отново яростно напада министър Ангелкова.

Но и Ангелкова не е вчерашна. Играе контра на Симеонов и вади проблемните курорти от Закона за шума.

Тези двамата са другата цъкаща бомба в кабинета. Премиерът стои настрана от техния конфликт, който обаче кърти от доверието към управлението.

16.30 часа Борисов вече е пристигнал в Ерусалим и веднага се отправя към центъра на световната конференция на Американския еврейски комитет  (АЕК). Разговаря с изпълнителния директор на АЕК Дейвид Харис, пред когото подчертава безпрецедентния факт в световната история – нито един евреин от България не е изпратен в лагерите на смъртта.

18.30 часа - Министър-председателят прави изявление пред пленарната сесия на Глобалната конференция на АЕК: „Нашата мисия днес е да не допуснем  връщането на ксенофобията и антисемитизма”.

Доокато в Ерусалим Борисов нищи световните проблеми на мира и войната, в София заместникът му строява управляващите за отпор срещу опозицията.

16.30 часа - Цветанов, министрите Каракачанов, Нанков и депутати от управляващата коалиция застават като сплотен отбор пред медиите, за да успокоят обстановката, да покажат непоколебимост и ...изстрелват поредна порция атаки срещу президента, когото Цветанов  за пореден път определя „като президента на БСП”. Дори строителният министър Нанков дава оценка на държавния глава: „Все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление”.

Поредна порция от войната Радев - ГЕРБ.

Огнището на нестабилност се разгаря.

19.50 часа - Разследващи в София разкриват, че катастрофиралият хеликоптер Ми-17 е бил единственият от шестте, който може да лети.

Каква държава сме! Какво НАТО! Каква сигурност!

21.19 часа - Външно министерство обявява, че България приема новото име на Македония – Република Северна Македония.

Сряда – 13 юни

HAPPY BIRTHDAY В ЕРУСАЛИМ, В СОФИЯ ТРЕЩЯТ ГРЪМОТЕВИЦИ

09.03 часа - Бившият военен министър Бойко Ноев пророкува пред БНТ: „Конфронтацията между премиер и президент ще продължи. Това е много лошо за армията и за държавата”. За първи път Ноев споменава термина „еднолична власт на Борисов”.

09.04 часа - Външният министър Екатерина Захариева рапортува пред БТВ:„Вотът на недоверие на БСП няма да е успешен, коалицията е стабилна!”

09.06 часа - Шефът на авиобаза „Крумово” разкрива пред Нова тв тоталния пробив в сигурността на държавата: „Пилотите ни летят на санитарния минимум, това е убийствено!”

10.00 часа - В Ерусалим започва срещата на Борисов с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

„Никога няма да забравим българите, които легнаха на релсите, но не допуснаха изпращането на българските евреи в лагерите на смърттта”, казва приятелят на Борисов Биби Нетаняху. От тази среща излиза новината, че ние бихме искали те да ни помогнат в производството на дронове, ние пък може да купим техните стари F-16. Последното обаче е известно, тъй като  Израел от миналата година Израел участва с оферта за F-16 за нашите ВВС.

Времето в Израел е сухо и слънчево.

В България трещят гръмотевици и бури.

Жълт код за силни валежи.

Жълт код и за политически разногласия.

11.30 часа - БСП настоява България да поиска гаранции, че новото име на Македония не е предпоставка за териториални, езикови, културни и исторически претенции.

Така към кризата с нерешените проблеми на хората с увреждания, драмата със загиналите пилоти и свалените на земята ВВС, трусовете в МВР и неадекватния вътрешен министър, скандалите между Симеонов и Ангелкова, върната оставка на Бисер Петков и нереформираната социална система се прибява и още един огромен проблем – новото име на Македония и последиците от неговото налагане.

Цялата външно-политическа офанзива на Борисов в последната година да сдобри скараните страни на Балканите и да осигури мир в региона отива на кино – в Скопие и в Атина не приемат името Република Северна Македония. Масовите протести са на път да повлекат властта и в двете държави.

В сутрешния блок на България он ер социологът Кънчо Стойчев е безпощаден: „Със своите действия в последно време Бойко Борисов подрива устоите на политическото в България. Подадена оставка е край и тя не се обсъжда. Това е международен стандарт! Какво означава, че първо ще подаде оставка, после ще се върне. Влиза се в един свят на пълния произвол и хаос. Един премиер няма право на подобни грешки! Гафовете на правителството почват да излизат извъън нормалното. Тенджерата на общественото недоволство ври, а задържането на капака е опасно! Гафовете ще продължават и ще бъдат по-мащабни! Дай, Боже тези гафове да не костват човешки животи”.

Като се има предвид спокойния нрав на Стойчев, думите му звучат стряскащо.

В Ерусалим обаче времето и събитията имат друго измерение.

Там е спокойно. Приятелска атмосфера.

13.00 часа - Премиерът Борисов влиза на аудиенция при  президента Реувен Ривлин, който го посреща с Happy Birthday.  „Израел е приятел, на когото можем да разчитаме”, прави реверанс към домакините гостът. Поднасят му торта, Борисов духа свещичка под усмихнатия поглед на Ривлин. „Понеже много одъртяваме и гледах да го мина в работа този ден”, обяснява Борисов необичайната за такъв ден дипломатическа активност.

Среща се и с милиардера Роналд Лаудер – президент на Световния еврейски комитет.

И с лидера на израелската парламентарна опозиция Исаак Херцог.

Вежливости. Усмивки. Прегръдки. Топлота.

От Нидерландия пристига новината, че в речта си по време на пленарен дебат по бъдещето на Европа Марк Рюте е поздравил от трибуната премиера Борисов по случай рождения му ден.

В Ерусалим лицето на Борисов възвръща спокойния си вид.

В София обаче няма спокойствие.

БСП и Патриотите се обединяват и скачат срещу закона на ГЕРБ за автомобилната камара.

Нинова отново е във вихъра си.

А управляващата коалиция отвово се разцепва.

В Ерусалим на път за патриарха Теофилос Трети премиерът отива на Божи гроб. Не му е първица. Станал е хаджия на 33 години, когато сме победили Израел на футбол. Оттогава през две-три години идва да склони чело върху каменното ложе на Спасителя. А пък тази година  направи своеобразен поклонически троен шлем - за Гергьовден беше на Атон, за 24 май - при папата, за рождения си ден - на Божи гроб.

След поклонението на Божи гроб рожденникът решава да дари подаръка му от ГЕРБ - 20 000 лева за църква и джамия.

През деня валят честитки. Особено е доволен от писмото на Волен Сидеров: „Нека Бог да те закриля във всички народополезни дела!” Борисов му вярва. Странно!

Но в Ерусалим е така...Всеопрощаващо!

В София атмосферата е друга.

БСП е в атака.

А управлението сякаш се разпада във всичките си системи. Усещането е, че държавата е на автопилот.  

Столичният червен лидер Калоян Паргов атакува кмета Фандъкова, която също е в Израел: „Управляващите в София гонят печалбарство, а не решаване на проблемите с паркирането”.

Червеният Антон Кутев громи вътрешния министър: „Той е некомпетентен и това е очевидно за всеки”.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова кълне закона на ГЕРБ за автомобилната камара: „Той ликвидира транспортния бранш!”

Членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров е категоричен: „До края на годината правителството ще си замине!”

Валери Симеонов отнова намеква за оставка на Ангелкова.

17.00 часа - Проф. Николай Радулов коментира пред Епицентър: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични. Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на системата и започване отново. Туморните образувания така са обхванали системата на МВР, че и нови сили в нея могат да бъдат обхванати от същите ракови клетки". 

Над София се разразява гръмотевчна буря. Небето се раздира.

В Ерусалим Борисов пие ароматен чай в чудодейната атмосфера на Патриаршията. Теофилос Трети го провъзгласява за висш командир на Ордена на рицаря на Божи гроб. Върху гърдите на премиера грейва златен кръст със златна корона и звезда – за заслугите му към Православието.

Денят завърша в Тел Авив със среща с българската общност в града. Посрещат го с бурни аплодисменти в залата на филхармонията "Яффо", която събира 3 000 души. Радват му се искрено. Кметът на града изтъква заслугите му, а пък Борисов заклева внуците на днешните евреи с българско потекло да помнят героизма на бълграския народ, който е спасил техните деди. Залата кипи от възторг. Кметът изважда една флейта и започва да свири Happy Birthday. Публиката не спира да ръкопляска. Изпраща Борисов с овации.

След него на сцената излизат музикантите и танцьорите на Николина Чакърдъкова. Там вече магията е неописуема.

Четвъртък – 14 юни

МАКЕДОНИЯ – ПАК БОЛКА!  ФАНФАРИ и "СИКТИР" за ГЕОРГЕ ИВАНОВ

В 08.17 часа - Вицепремиерът Каракачанов громи в тв ефира Марешки, който му иска оставката: „Човекът с многото дела изпълнява поръчка срещу мен”. Военният министър изнася тревожните факти, че българските пилоти имат нальот десет пъти по-малко отколкото средната норма в ЕС. Загиналите пилоти са имали само 17 летателни часа за тази година! Кракачанов обяснява, че името Северна Македония му харесва, макар че само преди месец беше против.

08.41 – Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов: „Опозицията е за уволнение, ако не иска вот на недоверие!”

11.00 – Борисов напуска Ерусалим и заминава за Палестина за среща с президента Рами Хамдала.

В София президентът Радев посреща македонския президент Георге Иванов.

12.39 часа - В Измир турският президент Реджеп Ердоган нанася удар под кръста на Борисов. В интервю за "Канал 24" дни след откриването на Трансанадолския газов коридор приятелят Ердоган заявява: "България направи грешката катоо отказа строителството на "Южен поток" да и това бе в наша полза. Затова сега Европа ще купува от нас", подчертава със цадоволство турският държавен глава. И разкрива как се прави истинска политика: "Русия ни предостави кредит при много благоприятни условия за закупуването на зенитно-ракетните комплекси С-400. Договорили сме се на следващ етап да започнем и съвместно производство на комплексите С-500".

Борисов да си направи изводите.За приятелите и интересите.

13.00 часа - Делегацията, водена от премиера, отлита от Тел Авив за София.

16.30 часа - Премиерът каца в София и веднага дава извънреден брифинг на летището. Заявява, че няма да приеме македонския президент, заради позицията му срещу новото име на Македония. „Щеше да е предателство, ако бях се срещнал с Иванов след 120-секундната му среща със Заев”, обяснява Борисов.

Заформя се нов скандал, "който не е наш", подчертава премиерът, но чиито измерения тепърва ще наблюдаваме.

Три седмици преди края на европредседателството политическата тенджера в страната кипи. То започна преди шест месеца с вот на недоверие и ще завърши отново с вот на недоверие.

Влизаме в "сезона на оставките".

И на сблъсъка на паралелните светове в България.

Протестът на майките продължава да цъка.

Като бомба, която никой не знае кога ще гръмне...

12-14 юни 2018

София-Измир-Тел Авив-Ерусалим-София

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"АНОНИМЕН БЕГАЙ В РУСИЯ." - А КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ДА ТЕ ПРАТИМ ТЕБ? БЕЗПЛАТНО ПРИ ТОВА!!! НА ЕДНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНА ЕКСКУРЗИЯ: КЕФ ТИ В КОНТЕЙНЕР; КЕФ ТИ В БАГАЖНИК, КЕФ ТИ В САНДЪК! И СЛЕД ТОВА - ПЕШКОМ ДО СИБИР, ТЪКМО ДА ОПОЗНАЕШ РУСИЯ!!!

16.06.2018 00:20:47

Анонимен

АНОНИМЕН БЕГАЙ В РУСИЯ.

15.06.2018 23:00:15

Анонимен

Само за да се скрие от всеобщото недоволство и погледите на протестиращите Борисов предприема екскурзии в чужбина с парите на данъкоплатците .

15.06.2018 21:49:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.