- 28 Дек 2024 |
- USD / BGN 1.8743
- GBP / BGN 2.3536
- CHF / BGN 2.0816
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 0°C
През последните 18 години у нас няма данни за промишлен ботулизъм
10 Септември 2014 | 19:02
София /КРОСС/ Последните 18 години у нас няма данни за промишлен ботулизъм, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.
Рядко срещаното заболяване се получава при неправилното домашно консервиране, каза д-р Екатерина Радоилска, главен асистент в дирекция "Микробиологичен анализ" в Центъра по обществено здраве.
Високата хигиена при приготвянето, произходът на местните продукти и използването на здрави плодове и зеленчуци са важните изисквания за правилното им консервиране. Ако това не се спазва, се развиват вредни микроорганизми, които водят до болестта ботулизъм, каза д-р Радоилска.
Опасно е, че част от микроорганизмите, които предизвикват инфекции, специално клостридиите, причинителите на ботулизма, те не дават бомбаж, характерен за консервите, и не предизвикват промяна във вкуса и вида на консервата, което е особено опасно, посочи лекарката.
За зимата столичани консервират най-често чушки и домати, сочат данните.
Вторичната термична обработка на консервите гарантира до голяма степен тяхната безопасност, посочи още д-р Радоилска.
При 80 градуса за около 15 минути. В следващата термична обработка при отварянето на консервите, зеленчукови и месни, гарантира до голяма степен тяхната безвредност, съобщи БНР.