• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Бизнесът в България е изправен пред умерен риск от корупция, сочи изследване

Бизнесът в България е изправен пред умерен риск от корупция, сочи изследване

/КРОСС/В България се наблюдава умерен риск от корупция и търсене на подкупи от администрацията, сочи пилотното изследване Trace Matrix, цитиран от "Дневник", разработено от TRACE International и RAND Corporation. Основната цел на новия индекс е да предоставя на бизнеса информация за риска от търсене на подкупи и други форми на корупция.

България се класира на 37 място от общо 197 държави, като сходен резултат постигат Испания, Барбадос и Перу. Trace Matrix се основава на четири основни индикатора - регулаторна тежест, антикорупционно законодателство, прозрачност на администрацията и роля на гражданското общество.

Най-нисък резултат България постига при регулаторната тежест и взаимодействието на бизнеса с администрацията. Авторите на изследването отбелязват, че на бизнеса често се налага да се съобразява с регулаторни изисквания, а рискът от търсене на подкупи от чиновниците е "умерен".

По останалите индикатори страната получава добри оценки - антикорупционното законодателство и прилагането му е "добро", същото важи и за прозрачността на администрацията и правителството. Според авторите на изследването гражданското общество в България е в състояние да упражнява контрол върху действията на публичната администрация.

В контекста на останалите държави от Европейския съюз България има среден резултат - водещите икономики на ЕС постигат значително по-добри резултати, например Ирландия (1 място), Швеция (5) и Германия (9). Повечето от новоприсъединените членки на ЕС се класират доста по-ниско - Румъния е на 83-о място, Словакия на 56-о, а Чехия - на 52-ро.

Trace Matrix се оглавява от държави, които традиционно постигат добри резултати в изследванията на качеството на бизнес средата, регулаторната тежест и прозрачността на администрацията - на челните места са Ирландия, Канада, Нова Зеландия и Хонконг. На дъното пък застават Нигерия, Йемен и Ангола, при които изследването посочва, че държавната намеса в бизнеса е голяма, а рискът от корупция - висок.

Целта на новия индекс е да запълни информационен дефицит, от който бизнес лидери се оплакват от години - данни за тежестта на администрацията, процедурите и нуждата от даване на подкупи при навлизане на нови пазари. Класацията е основана както на нови данни, така и на съществуващи индекси, например Индекса за възприемане на корупцията, публикуван от Transperancy International.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.