• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Петролът по световните борси поевтинява драстично, бензинът у нас – не

Петролът по световните борси поевтинява драстично, бензинът у нас – не

/КРОСС/ Бензинът и дизелът няма да поевтинеят скоро в България, независимо от драстичния спад в цените на петрола по световните борси, заявяват експерти от петролния бранш пред „Труд". Те поясняват, че в бургаската рафинерия на „Лукойл" се преработва сортът „Урал", чиито котировки в момента не намаляват толкова рязко, както тези на останалите сортове петрол.

Цената на нефта по световните борси от вторник се срива. Американският лек суров петрол изпита най-големия си спад от 2 години насам, като котировките му паднаха до 81,84 долара за барел. Малко по-скъпият „Брент" поевтиня до 85,04 долара, което е 4-годишно дъно. Само във вторник корекциите бяха с 4,5% надолу.
Вчера нямаше яснота какво е движението при "Урал". Последните актуални котировки в специализираните платформи бяха за 87 долара в неделя.

Въпреки резките спадове по бензиностанциите у нас дизелът се продава за 2,55 лв./л вече втора седмица, а най-масовият А 95 е 2,50 лв./л.

„Обикновено котировките на „Урал" се движат с известно закъснение от няколко седмици след тези на останалите сортове. Така че той може и да поевтинее, но се е случвало, макар и рядко, котировките му да имат противоположно движение или да не се влияят", каза пред „Труд" изпълнителният директор на „Газпром нефт" за България Иван Костадинов.

В 15 европейски държави дизелът вчера бе по-евтин, отколкото в България в момента, показва справка в сайта http://www.fuel-prices-europe.info/. Рекордът по евтиния е в съседна Македония - 1 литър дизел там струва 1,051 евро. В 8 държави от Европа вчера и бензин А95 струваше по-евтино, отколкото в България. Това са Андора, Босна, Естония, Косово, Латвия, Люксембуг, Македония и Полша. Рекордьор е Полша, където литър А95 вчера се продаваше за 1,18 евро, докато в България беше 1,275 евро (2,50 лв.). В САЩ също се продава много евтин бензин - по 69 евроцента литърът. Най-скъпият бензин А95 вчера бе в Норвегия - 1,849 евро.

Всички български вериги бензиностанции са диверсифицирали доставките си и купуват бензин и дизел не само от „Лукойл", а и от чужбина, но вносът към момента също не е поевтинял, обясниха от бранша. „Обикновено внасяме гориво чрез търговци вносители, тъй като последните изисквания към отварянето на акцизни складове за горива бяха много високи и се отказахме да имаме свои", каза пред „Труд" шефката на „Шел" Камелия Славейкова. Тя се въздържа да прогнозира дали скоро ще има промени в цените.

Българските превозвачи отново искат държавата да им даде възможност да си изградят акцизни складове за гориво. Това каза пред „Труд" председателят на Националната асоциация на автомобилните презвозвачи Красимир Лалов.

Идеята възникна преди няколко години, отново в ситуация, при която горивата в България упорито не поевтиняваха въпреки спада на котировките на петрола в световен мащаб. Искането беше поне по-големите фирми за превози да имат възможност да купуват големи количества по-евтини горива от съседни държави и да ги държат в тези складове, за да ги ползват в критични ситуации.

„В предишните разговори тогавашният премиер Бойко Борисов уж обеща, но по-късно нищо не бе направено по този въпрос. Така сега отново сме изпаднали в ситуацията „Тука е така", каза Лалов.

Водачи на камиони и шефове на автобусни фирми разказаха вчера пред „Труд", че в някои съседни държави горивата в момента са по-евтини, отколкото у нас. В Македония и в Гърция например дизелът е по-евтин, отколкото в България, макар че бензинът е съвсем малко по-скъп от продавания у нас. В Сърбия дизелът също е малко по-евтин от нашия.

Водачите на автобуси и камиони у нас непрекъснато сравняват цените на горивата с тези при съседите и установяват, че дизелът в някои държави около нас е по-евтин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.