• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

ЕК: На България ѝ трябва сделка ток срещу газ

ЕК: На България ѝ трябва сделка ток срещу газ

/КРОСС/ България трябва спешно да се договори с Турция и Гърция да получава при криза газ в замяна на ток. Това е записано в доклад на Европейската комисия, публикуван вчера.

Институцията е провела стрестестове в страните от общността, като е разгледала вариант за прекратяване на доставките на газ от Русия през Украйна за период до шест месеца. България е попаднала в югоизточния район на изследване заедно с Гърция, Унгария, Румъния и Хърватия. Според Брюксел страната ни е сред най-застрашените от газова криза в ЕС заради липсата на алтернативни източници.

Общ съвет от ЕК към България и Румъния е да ускорят завършването на междусистемната газова връзка между двете страни. Отделно България трябва да направи всичко възможно топлофикациите да имат мазут за поне пет дни и да могат да преминат на него бързо.

В две отделни мерки е записана идеята за сключване на договори за размяна на газ срещу ток при нужда с Турция и Гърция. До момента България има уговорка само с Гърция да получава гориво, ако Атина има излишъци. С Турция подобни доставки за момента са невъзможни по технически причини.

От ЕК съветват България да се договори с Македония да намалява леко транзитните доставки за Скопие в случай на проблеми. Изрично за Българие е записано, че има нужда секторът да бъде по-прозрачен.

Седмата мярка е разрешение ТЕЦ-Варна да работи в такава ситуация, въпреки че не отговаря на екоизискванията.

Брюксел има пет препоръки общо към всички страни в региона - да повишат прозрачността на работата на своите междусистемни оператори и министерства, отговарящи за енергетиката, да бъдат завършени двустранните връзки между съседните държави, да се прилагат правилата на ЕС, да приключват започнатите досега газови проекти навреме и да се осигури бърза възможност за заменяемост на синьото гориво с алтернативи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.