• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Българска и хърватска делегации договарят по-голямо сътрудничество

Българска и хърватска делегации договарят по-голямо сътрудничество

/КРОСС/ Делегация на Комисията по външни работи на парламента на Хърватия, водена от нейния председател Миро Ковач, е на посещение в България. Визитата е по покана на председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

На срещата си с хърватските парламентаристи заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев отбеляза близостта между двата народа и двете страни и изрази увереност, че по време на посещението ще бъдат постигнати ясни и конкретни резултати в посока задълбочаване на сътрудничеството. Между българите и хърватите има духовна близост, наша отговорност е да принесем тази близост и в икономическите отношения, така както тя е налице в областта на туризма, подчерта той, цитиран от парламентарната пресслужба.

Подготовката на България за предстоящото след месец първо Българско председателство на Съвета на ЕС и Западните Балкани като ключов негов външнополитически приоритет бяха сред темите на разговора. Явор Нотев отбеляза, че Западните Балкани трябва да заемат заслуженото си място на картата на обединена Европа и най-заинтересовани от това са хората, които живеят тук. Проблемите пред региона са общи и решаването им е в интерес на всички държави, заяви той.

Председателят на Комисията по външни работи на парламента на Хърватия Миро Ковач отбеляза, че заедно Хърватия и България могат да постигнат много, не само по отношение на двустранното икономическо сътрудничество, но и да водят съвместна политика за интеграция на Западните Балкани. Именно това може да бъде нашата обща положителна роля, допълни той. Миро Ковач заяви намерението на своята страна да излезе с конкретни предложения до месец май, когато е Срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС и на страните от Западните Балкани в София.

Делегацията на Комисията по външни работи на парламента на Хърватия имаше среща и с Комисията по външна политика на Народното събрание.

Председателят на комисията Джема Грозданова запозна хърватските парламентаристи с приоритетите на предстоящото първо за България председателство на Съвета на ЕС. Това са темите за бъдещето на ЕС и младите хора, за цифровата икономика и дигитализацията, за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и за сигурността и стабилността в Европа, посочи тя. България би могла да сподели опита, който ще придобие по време на предстоящото председателство, с Хърватия, която ще бъде начело на ЕС през 2020 г., подчерта Джема Грозданова. Тя отбеляза, че в това отношение нашата страна получава практическа помощ от Естонското председателство.

Председателят на Комисията по външни работи на парламента на Хърватия Миро Ковач отбеляза, че председателството на Съвета на ЕС е голямо предизвикателство и попита българските парламентаристи как се подготвят за него. Джема Грозданова отговори, че е създаден малък, но добре работещ екип в администрацията на Народното събрание и всеки от този екип е пряко ангажиран с някое от събитията в рамките на парламентарното измерение на Българското председателство.

Темите, които ще бъдат основни по време на Българското председателство, са важни и много интересни и за Хърватия, посочи Миро Ковач и попита как България противодейства на напускането на млади хора от страната към други райони на Европа. Народният представител от Комисията по външна политика Георги Михайлов подчерта, че демографската криза е проблем не само в България, на нашия регион, но и на Европа като цяло. Четири от страните от Западна Европа, сред които са България и Хърватия, са сред първите девет в света с най-лоши демографски показатели, посочи той и допълни, че България има приета стратегия за преодоляване на негативните тенденции.

На разговора председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова отбеляза значението на сътрудничеството между България и Хърватия в различни международни организации. Според нея доброто взаимодействие между България, Румъния, Гърция и Хърватия би било полезно за отстояване на позициите на тези страни в рамките на ЕС и НАТО, на които те са членове.

В програмата на визитата са предвидени срещи с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.