• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

България се включва в мащабна операция на ЕК срещу имигрантите

България се включва в мащабна операция на ЕК срещу имигрантите

/КРОСС/ Европейският съюз подготвя една от най-мащабните операции срещу нелегалните имигранти и трафикантите на хора през външните граници на съюза. В операцията ще се включи и българското МВР. Операцията ще започне на 13 октомври и ще продължи 13 дни, става ясно от решение на Европейската комисия. Официално тя ще се ръководи от Италия, но в нея ще могат да се включат всички държави - членки от ЕС. Те ще бъдат подпомогнати и от Европейската агенция за граничен контрол "Фронтекс". Целта на операцията ще е да се прекъснат каналите за трафик на имигранти и пътищата, по които се осъществява той, както и да се разбият престъпните групи, които подпомагат незаконното влизане в ЕС и придвижването вътре в него, отбелязва "Сега"

Операцията на ЕС идва на фона на поредния отчетен бум на влезлите в България нелегални имигранти. "6522 души са потърсили закрила у нас и са подали документи за 2014 г. Oт тях през август в страната са влезли 1104 човека", заяви вчера председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев пред бТВ. Каналджиите стават все по-нагли, а охраната ни по границата с Турция - все по-безпомощна срещу бежанската вълна. Само за последните два месеца трафикантите лично са доставили няколко групи имигранти в бежанския лагер в Харманли, който е на 50 километра от границата с Турция. За последните 2 месеца каналджиите са оставили пред вратите на лагера в Харманли над 80 нелегални, заобикаляйки всякакъв вид гранична охрана. Групите се прекарват предимно вечер и през почивните дни. Бежанците се стоварват в началото на града. Оказва се, че трафикът на хора стига и до столицата.

Според директорът на центъра за временно настаняване в Харманли Марко Петров в лагера, където вече има един неуспешен опит за създаване на клетка на "Ал Кайда", подобно струпване на непроверени хора е повече от рисково. "Просто параноята почва да ни води и почваме да бъркаме. Имахме едно семейство, ние го екстрадирахме. От Швейцария ги изгониха. Оказа се, че са членове на "Ал Кайда". Започнаха тука агитация, опитаха се да направят клетки", разказва Петров. Чирпанлиев също изнесе тревожни данни за 12 души, за които съществуват подозрения, че са свързани с терористични организации и те са под наблюдението на ДАНС.

Изявленията на представителите на ДАБ съвпаднаха с публикации в румънските медии, че "Ислямска държава" вече има последователи и в България. Български етнически мюсюлмани са рекламирали през последните седмици в социалните мрежи символи на ислямистката групировка "Ислямска държава", с което са предизвикали тревога относно увеличаването на популярността на организацията в България, пише в. "Адевърул".

Корекция

МО вчера коригира някои от противоречивите уроци по защита от тероризъм за часовете по военно обучение, които беше качило на сайта си. Съветът за пътуване "в централните вагони на влак или метро" се оказа погрешен - трябвало да се сяда в средата на крайните вагони. Военните дадоха още ценни препоръки на учениците при съмнения за тероризъм: да сменят "личния си режим" често, да се доверяват на инстинктите си, да не харчат големи суми, да не влизат в спорове на обществени места, да не позволяват боклукът им да става "извор на информация", да си вземат куче.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.