• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 29°C

Петър Стоянов: Еднопартийното управление внушава повече стабилност

Петър Стоянов: Еднопартийното управление внушава повече стабилност

/КРОСС/Ако се доверяваме на социологическите агенции, никой в България няма да спечели абсолютно мнозинство на изборите. Освен коалиционно управление, сякаш в България друго не може да има, въпреки че, имайки предвид нашите нагласи през последните 25 години, еднопартийните управления са били по-успешни. Те създават чувство за повече стабилност, за по-голяма прогнозируемост.

Това каза пред БНР Петър Стоянов, президент на България от 1997-а до 2002-ра г.

Все пак има партийно ръководство, има лидер. Няма няколко партии, които непрекъснато трябва да се договарят, да не говорим, че еднопартийните управления създават чувство за по-голяма прозрачност и за по-малко корупция, защото се смята, че ако управлява една партия, то само нейните водачи имат достъп до източниците на облагодетелстване. Каква порочна логика и какво порочно мислене! Но това е обичайното мислене в България. Ако са няколко коалиционни партньора, смята недоверчивият наш български гражданин, то ще има няколко повече гърла за хранене. Според мен, в масовото съзнание на българите днес еднопартийното управление е за предпочитане, каза още Стоянов.

Навсякъде по света се смята, че коалиционното управление е източник на по-голяма сигурност, защото имаш възможност да стъпиш само на един крак. Дали това ще се случи в България, Господ знае. Въпрос на коалиционна култура, която ние нямаме в излишък. Трудно се правят у нас коалиции, трудно се дели мегдан, защото у нас нещата се поставят много лично и много по-малко принципно, коментира Петър Стоянов.

Според Петър Стоянов президентската република не е изход от политическия застой у нас.

Той обаче посочи, че Франция е президентска република, а Германия - пълната противоположност на такава, а и двете държави се развиват успешно.

Тоест, ще излезе, че не моделът е фаталният, а ние не съумяваме да изградим най-важното - нова култура у младите поколения. А не успяваме да я изградим, защото сме вторачени във въпроси като този. С такива промени ние няма да постигнем очевидния напредък, към който всички се стремим и който всички желаем, защото забравихме образованието, нашата вяра в Бога, забравихме за нашата чисто човешка, вътрешнобългарска солидарност - качества които се формират в училище, в църквата, каза президентът.

България се радва на стабилност заради членството си в НАТО и ЕС, уверен е Стоянов. Ние българите, независимо от всички проблеми които имаме и трудности, с които се сблъскваме, трябва да си признаем, че сме сред щастливите нации, защото членуваме в 2 блока на стабилността - НАТО и ЕС. Вижте какво става в Близкия Изток, вижте какво става в Украйна. Членството на България ни дава една стабилнност, каквато никога досега не сме имали в историята си, допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.