• 29 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Турция ще реагира. Българските политици трябва да мислят за немислимото

Турция ще реагира. Българските политици трябва да мислят за немислимото

/КРОСС/ Водещ: Темата продължаваме с Бойко Ноев - Турция, сила, експанзия, изобщо трябва ли да се страхуваме, защото в последно време речникът е насочен точно натам, че Турция е враг и че от Турция трябва да се пазим. Дали е така и кой има цел от това нещо?

Бойко Ноев: Страхът е лош съветник по принцип. България трябва да изтрезнее. Това, което се случва, е само едно отвиване не юргана, това е върхът на айсберга, нещата, които виждаме и за които говореше колегата преди мен. Ние трябва много добре да си направим сметките отново къде са нашите интереси и какво правим, къде са нашите служби, къде е нашата армия, къде е нашата полиция и т.н. Въпросът въобще не е за избор между Турция или Русия.

Водещ: Добре, нашите служби предупредили ли са някого и кого точно са предупредили? Стигала ли е информация до Доган и каква е била тя?
Бойко Ноев: Вижте, аз не смятам да влизам в проблема „кризата в ДПС", Доган, Местан и т.н. Според мен това, което се случва с ДПС, е вътрешна борба за власт, повод за което е намерен чрез руския самолет.

Водещ: Но г-н Юлий Москов изведе тази вътрешна борба за власт в конфликт между България и Турция, който е маскиран зад тази борба за власт и отстраняването на г-н Местан, за да не се стига до междудържавен конфликт.
Бойко Ноев: Ищасите на Турция към България са отдавна, те не са от днес. Така че това, което виждаме на повърхността, е просто избухване на едни проблеми, които час сега излизат на повърхността. Но всички си спомняме, когато преди две години членът на парламентарната група на ДПС, депутат, Пеевски, който седеше от дясната ръка на Местан, беше избран за шеф на ДАНС - агенцията, която трябва да пази България от външни попълзновения. След това Пеевски беше преизбран за депутат с цялото влияние и подкрепа на партията ДПС. За нас това, което се случва в ДПС, оценка то ще заслужи тогава, когато видим какво ще се случва оттук нататък - дали това е просто една борба за власт, влияние и пари, или е действително защита на националните интереси. Нека да видим какво ще бъде сега отношението към Пеевски, към произхода на неговите богатства; какво ще бъде отношението към съдебната реформа, към влиянието в съдебната власт. Ето от тези важни неща ние ще можем да съдим дали ДПС е наистина патриотична партия, каквато аз се надявам тя да бъде. Там има много свестни хора.

Водещ: Ще има ли премахване на дразнителите Местан, Пеевски и по редицата?
Бойко Ноев: За мен това не са дразнители. Това са едни индикатори, по които предстои да съдим как ще се развива тази партия, която е важна, системна партия за България.

Водещ: Какво съдим от отстраняването на Местан - скорострелно наистина, и зад това прикрива ли се междудържавен конфликт?
Бойко Ноев: Много български биха се изкушили или редица български политици биха се изкушили да се скрият от уплаха в чуждо посолство. Много малко са посолствата - аз смятам, че това е само едно и както се видя, това е посолството на Турция, което би приютило уплашен български политик. Това, което ние видяхме, е една проява на политиката на Турция, както говориха и преждеговорещите и както се пише много напоследък, и защо чак сега се сещаме - на реализацията на стратегията на Турция, описана в трудовете на сегашния премиер Давутоглу „Стратегическа дълбочина". Аз четох или чух той да бъде цитиран на пресконференцията си с премиера Борисов да казва, че България е една „врата" на Турция към Европа. Дали обаче това е „тексаска врата", която се отваря с шут, или врата, която пази не само България, а Европейския съюз - предстои да видим. България много добре трябва да опази тази врата.

Водещ: По-скоро врата, през която се очаква да преминат. Аз не очаквам техните виждания да са, че тази врата е заключена. Но ето, и Божидар Димитров - днес четохме в прегледа на печата - казва, че ако се криеш в посолство, означава, че си агент. Какъв признат е за това - политик да се скрие в нечие посолство, пък когато става въпрос и за турското?
Бойко Ноев: За много български политици е чест да бъдат поканени в прием в едно или друго посолство и всички ние знаем, че много посолства в София се изкушават да се бъркат във вътрешната политика на България, което не е хубаво. Въпросът е защо ние сме се поставили. Проблемът не е в тези посолства, проблемът е в България и българските власти, които са се поставили в това унизително положение посланиците да отварят вратите с шут, да ни поучават чрез медиите и т.н. какво да правим. Ние, вината е у нас. Ние не сме си оправили съдебната система, ние не сме си оправили службата, ние се държим като пеленачетата на Европейския съюз. Трябва да има едно по-голямо достойнство. Въпросът не е в строежа само на магистрали и пречиствателни станции, и стадиони, защото за кого ги строим ние, ако утре няма държава, ако нашите деца продължат да напускат и България и българското население, българските граждани - тук имам предвид всички: и турци, и българи, и евреи, и.т.н. - се изселят. За кого ги строим тези неща?

Водещ: Да, но ето - визирате и френския посланик, който дойде да ни каже през медиите и специално в това студио за „гнилите ябълки". Какво е казвал турския посланик на Местан?
Бойко Ноев: Питайте турския посланик. Добре би било в частност този посланик да го поканят едни телевизии и да обясни какво се е случило, защото ние трябва да гадаем. Той едва ли ще обясни, разбира се.

Водещ: Каним го и винаги ще ни е интересно да чуем какво би казал, въпросът е дали ще с чуе истината.
Бойко Ноев: Добре би било.

Водещ: Какво се случва оттук нататък обаче за България? България част ли е в момента в конфликта между Русия и Турция и опитват ли се да се прокарат проруски интереси, когато се напада Турция или когато трябва да се страхуваме от Турция?
Бойко Ноев: Не, аз не смятам, че това, което се случва, е конфликт между Русия и Турция на територията на България. Прекалено опростенческо е това виждане, проповядвано и някои български политици, че това е битка между евроатлантизма и путинизма. Това не е така. Това, което виждаме, това е един вътрешнопартиен конфликт, борба за власт в партията, опит на Турция да изземе партията на Доган и станало по начин, който показва много недъзи на българското общество и политика.

Водещ: Опит на Турция да изземе партията на Доган?
Бойко Ноев: Така казват представителите на ДПС - аз цитирам тях, аз не си го измислям.

Водещ: Ще има ли ДПС-2? Ще има ли радикално ДПС в България с пари от Турция, след като си говорим за влияние от страна на Турция?
Бойко Ноев: За мен не е важно дали ще има ДСП-2. За мен е важно как България, как ние, всички ние, ще укрепим държавността. Защото всички сега хвалят Доган и казват: да, ето го един държавник, един велик държавник, който ние не сме го чули, апропо, да се изкаже за Пеевски. Но ние, ако Доган... и аз вярвам, че той е добър български политик - ние не може да го оставим сам в неговата битка за националните интереси на България. Защото какво става - че Доган излиза най-големият боец в българските национални интереси. А къде са другите политически парии и политици?

Водещ: Тях някак си не ги чухме след негово изказване.
Бойко Ноев: България трябва да спре пълзящата ислямизация. Ние трябва да вземем пример от Австрия, която въведе със закон забрана за чужди граждани да проповядват в техни молитвени храмове. У тях Корана задължително се чете на немски и там финансирането на религиите отвън е строго забранено със закон. България трябва да се поучи от опита и на Франция, и на Германия, от другите европейски страни и стига сме се държали като разграден двор. Час по-скоро това трябва да се случи. Това, което е опасно за България, лошите неща, които стават в Турция, това, което Ердоган и Давутоглу правят - тази тотална ислямизация на обществото, те удрят по собственото си общество, те го разделят. Гражданска война кипи на изток. Ние не искаме това да се пренесе в България, ние не искаме българските мюсюлмани да бъдат почернени с черни дрехи, както в някои райони в Саудитска Арабия и в някои райони на Турция, както става все повече. Ние не искаме политически ислям да завладее нашата политическа сцена и да стане влиятелен. Ето това са интересите на България и ние трябва да ги отстояваме.

Водещ: Когато говорите наистина с тези силни слова, веднага ми изплуват картите - който ползва „Фейсбук", пък и в интернет, по всички форуми текат карти за това как се цели отделянето на Кърджали, пък неоосманистки идеи за отделяне или изобщо за завладяване на територии на България, или за определени автономии - това реално ли е?
Бойко Ноев: Важният въпрос за България е къде ще мине бъдещата граница на Европейския съюз. Кризата, за която всички говорят в Европейския съюз - а дълбока криза има и в НАТО - ще се отразят тежко на нас. България е разчитала в изминалите десетина години на 100% на своите европейска и евроатлантическа интеграция. Сега тази интеграция е поставена под съмнение, не по вина на България. И ако се върнем на границата на Европейския съюз, това, което се говори - висшите представители на Европейския съюз говорят за кризата, за това, че Европейският съюз скоро може да спре да съществува, да се свие, „Европейски съюз на две скорости" и т.н. Къде е България е тези процеси? Дали нашата, дали България ще бъде „тексаска врата", която се отваря с шут, или ще бъде врата на Европейския съюз? Дали границата на Европейския съюз, бъдещата, ще мине на север от България и отново тогава да се питаме всъщност за кого строихме тези магистрали, спортни зали - за нашите деца или за някой друг, когато тях ги няма?

Водещ: Или за да преминат бежанците? Ами защото основните страхове са два: единият - основателен или не - от неосманизма, другият - от бежанците, които кротко стоят и си чакат някъде в Турция и биха преминали наистина като „мътна вода" не само през България, но през Балканите към Европа,
Бойко Ноев: Турция ще реагира по някакъв начин на това, което се случва, и на тази вълна на негодувание, която естествено се събужда в България - закъсняла вълна на негодувание. Турция по някакъв начин ще реагира. Дали това ще бъде със спиране на български камиони, с тормозене на наши граждани, дали това ще стане със засилване на бежанския поток, предстои да видим. България трябва да се подготви за лошо. Българските политици трябва да мислят за немислимото, защото ние трябва да изпреварим неговото случване и евентуално да го предотвратим.

Водещ: Никой не иска да изговори това обаче с думи в прав текст - каква е основната амбиция на Турция?
Бойко Ноев: Турция си има свои амбиции и за тях те са легитимни. Важно е какви са нашите амбиции. България може да опази своята граница. Това няма да бъде военен въпрос и той не се измерва в брой на самолети или две моторчета, които били пристигнали в България. Ние сме въодушевени как най-после дошли двете моторчета за българската армия. Не са това проблемите за България. Трябва да се гледа по-общо. Сега е моментът за геополитика и стратегия.

Водещ: Къде трябва да се позиционираме? Затваряне в границите? Казвам, че и Европа не е достатъчно стабилна, за да се чувстваме защитени от нея.
Бойко Ноев: Ние трябва да се /.../. България трябва да бъде сред членовете не Европейския съюз, които най-силно пледират за бъдещата федерализация. Ние най-силно трябва да пледираме за единна Европа, вече по-силно, отколкото пледираме за единството на НАТО. Защото Турция отдавна не е онзи лоялен член, който всички твърдят, и едва ли не под мотото на евроатлантизма български представители твърдят, че трябва да защитим Русия в конфликта за самолета. Въпросът е друг - ние да се позиционираме, да говорим. Не само това с действие, да правим всички възможно да подкрепяме и онези държави в Европейския съюз, които искат да се федерализира той.

Водещ: Да. Въпросът е обаче, че и Турция се вижда в Европейския съюз, пък и Европейският съюз доста често казва „Напредват преговорите ни с Турция".
Бойко Ноев: Нищо не напредва. И ще ви кажа веднага, тук е парадоксът: колкото повече се ислямизира Турция, колкото повече Доган и Давутоглу, и тяхната група съмишленици въвеждат политически ислям, колкото повече те конфликтират, създават конфликти в своето общество, колкото повече Турция се отдалечава от Европа... Т.е. Ердоган няма да влезе в Европейския съюз - ето, това е моята прогноза. Никога.

 

Бойко Ноев - бивш министър на отбраната

БТВ, „Тази сутрин"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Всички мюфтии учили в Турция, Саудитска Арабия и други сунитски страни да бъдат одстранени! В джамиите да проповядват само имами учили в България, за турците на турски, за помаците на български. Никакви изключения, иначе ни чака съдбата на Сирия и Ирак!

30.12.2015 10:42:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.