• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Манолова: 150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България

Манолова: 150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България

/КРОСС/ 150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България сравнено със Западна Европа. За двойния стандарт стана ясно след ново проучване. Шоколадът в България и Виена е различен, перилните препарати е по-добре да бъдат купени от Гърция, има проблем с козметиката, всички български майки са наясно, че продуктите, с които хранят децата си, са с различно качество в България и Европа, при това и цената е по-висока у нас, в голяма част от случаите с доста сериозен процент, заяви в интервю в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България" омбудсманът Мая Манолова.

Тя обясни, че е направила проучването с помощта на майки, които живеят в Берлин и Виена. Сравнихме едни и същи продукти за деца, от едни и същи марки, от едни и същи хранителни вериги. Установихме, че едно пюренце, което е много популярно сред майките, в България има по-голям процент рапично олио. Във Виена и Берлин е 0,9%, а в България - 1,3%. Цената в България е с 26% по-висока, обясни омбудсманът. По думите й ябълков сок, популярен сред младите майки, в България е 147% по-скъп от същия в Берлин. Популярен млечен десерт, закупен в София, се оказва, че е с 1% по-малко шоколад, отколкото същият, закупен във Виена и Берлин. Както и с 3% по-малко мляко спрямо същия във Виена и Берлин. Цената обаче е 93% по висока у нас, спрямо Берлин и с 16% по-скъп спрямо Виена.

В газирана напитка в Берлин и Виена се използва захар, в България - глюкозо-фруктозен сироп. Става дума за недопустимата обидна за българите и за гражданите от Централна и Източна Европа. Това е практика да се предлагат стоки с по-ниско качество спрямо западно европейските страни, обясни Манолова. По думите й има риск освен „Европа на две скорости" да се появи и „Европа на два стандарта". Моето настояване и като юрист и като омбудсман е да бъде променено европейското законодателство, така че да има забрана за предлагането на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в различни точки на ЕС. Да има ясен механизъм за контрол или чрез единен европейски орган, или чрез мрежа от национални органи. Ако не е еднакъв, да има много строги санкции, заяви още Мая Манолова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не само храните, а всички потребителски стоки са за нас с по-ниско качество и по-високи цени. Затова вместо да си купиш нова кола износ за България, ще спечелиш, ако си купиш стара, но правена за Швейцария.

19.09.2017 12:29:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.