• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ден на българската дипломатическа служба

Ден на българската дипломатическа служба

/КРОСС/ 19 юли се отбелязва като ден на българската дипломатическа служба. Утвърден с резолюция на министъра на външните работи от 21 юли 1999 г. На тази дата през 1879 година е издаден указ на Княз Александър Първи, с който се назначават първите български дипломатически представители в чужбина. Драган Цанков, Евлоги Георгиев и Димитър Кирович са изпратени да защитават българските интереси в Цариград, Букурещ и Белград. В периода от 1879 до 2003 година българските дипломати научават тънкостите на дипломацията предимно в чужди дипломатически школи. През септември 2003 година с постановление на Министерски съвет е създаден Дипломатическия институт към министъра на външните работи. Създаването на българска дипломатическа школа цели въвеждането на стандарти в дипломатическата професия, по които да бъдат подготвяни служителите на българската дипломатическа мисия. Освен обучителна структура за действащи и начинаещи дипломати, Институтът е и център за стратегически изследвания в областта на международните отношения, като по този начин подпомага българските държавни институции.

Външният министър Кристиан Вигенин и президентът Росен Плевнелиев поздравиха българските дипломати по повод днешния им празник.
„Позволете ми да ви поздравя с Деня на Българската дипломатическа служба. Искам да изразя своята благодарност за всеотдайния труд и професионализма на всички служители в защита на националните интереси на Република България. Тази година отбелязваме сто тридесет и пет години от датата 19 юли 1879 г., когато княз Александър Батемберг издава указ за назначаване на първите български дипломатически представители. Това са само 12 дни след назначаването на първото българско правителство в Третото българско царство с министър на външните работни и вероизповеданията Марко Балабанов. През всичките тези години българските дипломати и служителите на Министерството на външните работи работиха усърдно за издигане на международния престиж на страната ни и за утвърждаването на достойното й място в Европа и в света. През годините израснаха и се утвърдиха отлични професионалисти, които умело защитаваха националните интереси на България. Много от тях оставиха примери за родолюбие, честност, отдаденост на професията. Българските дипломати печелеха уважението на своите партньори и с това допринасяха и за положителна промяна на отношението към България. Поставени бяха трайни основи на приятелство, сътрудничество, търговски стокообмен, научни и културни връзки. Българската дипломатическа служба днес е наследник на тези ценности. Уверен съм, че всички ние ще продължим да работим за провеждането на активна и разумна външна политика, основана на българските национални интереси и европейски и евроатлантически ценности, която да осигурява максимално благоприятна външна среда за развитието и просперитета на българската държава и нация. Нашите външнополитически действия трябва да са насочени към отстояване и реализация на политическите, икономически и културни интереси на страната зад граница и към защита правата на българските граждани, общности и юридически лица в чужбина. Позволете ми още веднъж да се обърна към всички ви с пожелания за здраве - лично на вас и вашите семейства, и за успехи във високоотговорната ни дейност за благото на Република България", написа в обръщението си Кристиан Вигенин.
„За мен е изключително удоволствие да ви поздравя по повод Деня на българската дипломатическа служба - 19 юли. На тази дата преди сто тридесет и пет години с указ на Княз Александър Батенберг са назначени първите български дипломатически представители в чужбина", заявява президентът Росен Плевнелиев в писмо до българските дипломати по случай Деня на дипломатическата служба.
„Всяка годишнина е повод за равносметка и анализ на изминатия път. От Освобождението през Съединението и обявяването на Независимостта, родната дипломация винаги е работила за утвърждаването на българската държавност. През изминалите 135 г. поколения български дипломати с професионализъм и с достойнство отстояваха интересите на България и българските граждани на международната сцена", се казва още в писмото на президента Росен Плевнелиев.
„През последните 25 години, благодарение на последователните усилия на българската дипломация, бяха осъществени двата основни външнополитически приоритета на страната - членството в НАТО и в ЕС. България твърдо и уверено следва своя цивилизационен избор - да бъде част от семейството на модерните държави, в които човешките права, принципите на демокрацията и върховенството на закона са норма", припомня още Росен Плевнелиев.
Държавният глава благодари на българските дипломати и техните семейства за упоритостта и отдадеността, с която изпълняват своя дълг за утвърждаването на авторитета на България. „Убеден съм, че и занапред дипломатическата служба ще продължи да отстоява националния интерес в съответствие с европейските демократични ценности", подчертава още в писмото си до българските дипломати президентът Росен Плевнелиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.