• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Спътникови снимки от свалянето на боинга може да излязат тази вечер

Спътникови снимки от свалянето на боинга може да излязат тази вечер

/КРОСС/ Докато представители на Донецката народна република твърдят, че не притежават зенитно-ракетно комплекси, от Луганската народна република разпространиха версията, че боингът на Малайзииските авиолинии е свален от украински щурмовик Су-25. Тези самолети са въоръжени с ракети „въздух-въздух". Но доколкото Су-25 лети на максимум 5 км височина, версията изглежда невероятна. 

Освен това американското разузнаване твърди, че има данни, че самолетът е свален от ракета „земя-въздух". САЩ твърдят, че скоро ще имат резултатите от спътникови снимки и ако е изстреляна такава ракета, тя ще бъде идентифицирана чрез т. нар. ултравиолетов шлейф.

Обикновено резултатите от спътниковото наблюдение на Земята излизат след 24 часа, което означава, че данните от американския спътник ще бъдат обявени тази вечер или през уикенда.

Мястото, където е паднал боингът, е в зоната на две украински батареи на ЗРК С-200 и три установки на „Бук-М1", съобщи Министерството на отбраната на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

„Руските радиотехнически средства са фиксирали на 17 юли работата на радиолокационната станция „Купол" на батареята „Бук-М1", дислоцирана в района на селището Стил", казва представител на ведомството.

„Бук-М1" може да обменя информация с батареята от един дивизион за въздушните цели. Това означана, че пускът на ракетата може да бъде осъществен от всички батареи, дислоцирани в населения пункт Авдеевка (8 км северно от Донецк) или Грузско-Зарянское (25 км източно от Донецк), подчертава руското МО и казва, че в този ден руската ПВО не е действала в този район.

Gazeta.ru публикува характеристиките на комплекса. „Бук" е на въоръжение от Съветската армия през 1979 г. и един от най-популярните продукти за износ на „Рособоронекспорт". С „Бук" търгуват и страни ОНД, също наследство от СССР.
С „Бук" воюват по целия свят, например в Сирия и Афганистан. По ирония на съдбата през 2011 г. от комплексите са се заинтересували и властите в Малайзия, които ги определили като „най-добрите в света". „След днешната презентация на комплекса малайзийските военни казват, че „Бук" е най-добрият зенитно-ракетен комплекс със среден обсег. Казаха, че искат да притежават такова оръжие, но ръководството на страната още не е взело решение", съобщава един от директорите на „Рособоронекспорт" Николай Димидюк на международната изложба за военно-морска и авиационно-космическа техника ЛИМА-2011 г.

Според техническите спесификации подобен комплекс поразява цели на височина 25 км.

Той е много мобилен - разполага се и се прибира за 5 минути. Доколкото „Бук" е предназначен за поразяване на балистични ракети, както и на стратегическа и тактическа авиация, поразяването на пътнически самолет не е никак сложно.

За да се настрои подобен комплекс за поразяване на целта, са нужни квалифицирани специалисти. Когато „Бук" се обслужва от професионалисти, той може да порази цел на 40 км. За точна стрелба на голяма височина трябва да има насочване с радар или цяла радиолокационна система, която се състои от няколко машини. Радари има в последните модификация на „Бук". На последните модели „Бук", които се намират в Украйна, руските радари са сменени с украински. Според Gazeta.ru през юни 2014 г. с такива радари са били пуснати комплексите „Бук-М1" в украинската армия. В Украйна има около 60 зенитни комплекса „Бук".

Китай е успял да копира „Бук" и вече го предлага за продажба. ДНР продължават да настояват, че имат само преносими зенитни оръжия тип „Игла". Но в края на юни опълченците заловиха гарнизон на ракетните войски на украинската армия - зенитно-ракетния ПВО №А-1402. Тази армейска част е въоръжена с мощни системи за ПВО.

През 2007 г. тази част е предислоцирана в Донецк от Одеска област. В Донецк задачата на ракетния полк се е състояла в охрана на източната граница на Украйна и на ключовите промишлени обекти на Донбас.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.