• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Започна военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“

Започна военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“

/КРОСС/ Военноморско учение с международно участие „Бриз 2014" започна днес, 4 юли, в западната част на Черно море. Българските ВМС участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили,както и взвод от Сухопътните войски.

В учението „Бриз 2014" вземат участие ВМС на Турция с подводницата „DOLUNAY", ракетния катер „MIZRAK", патрулния катер „TUZLA" и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер „MACHITIS", ВМС на САЩ с ракетен крайцер „VELLA GULF" и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, ВМС на Румъния с фрегатата „REGINA MARIA" и миночистачът „AXENTE", както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата „AVIERE", италианския минен ловец „RIMINI", турския минен ловец „AKÇAY" и английския минен ловец „CHIDDINGFOLD".

Осемнадесетото издание на учението "Бриз" продължава традицията - да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението.

В „Бриз 2014" се включват Българският червен кръст, Главна дирекция "Гранична полиция", Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", Дирекция „Национална система 112" и Областна дирекция Бургас към МВР, Военно медицинска академия - Болнична база за активно лечение - Варна, Център за спешна медицинска помощ - Бургас, Изпълнителна агенция "Морска администрация" към Министерството на транспорта, „Пристанище Бургас" ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура", Басейнова дирекция за управление на водите в черноморския район, "Поддържане чистотата на морските води" АД, „БУРГАС ТАГ СЪРВИС" ЕООД, МБАЛ Бургас АД, Регионална здравна инспекция Бургас, Регионална инспекция по околната среда и водите- Бургас, Областна администрация Бургас, Община Бургас.
Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни чрез отработване на участието на военноморски компонент на Многонационално оперативно съединение в операция в отговор на криза, както и да се сертифицира Щабът на Военноморските сили на Република България за планиране и провеждане на морска операция съгласно критериите на Въоръжените сили на Република България и НАТО.

По време на учението усилията са насочени към усъвършенстване на взаимното разбирателство, доверие и сътрудничество между ВМС на страните - участнички; експериментиране и отработване на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с държавни ведомства и неправителствени организации при операция в отговор на криза в многонационална среда; действия при ликвидиране на последици от терористичен акт (борба с пожар и нефтен разлив), съвместна операция по спасяване на море на голям брой бедстващи хора.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО се сформира морско командване с оперативен щаб и многонационално оперативно съединение. Командир на морското командване е контраадмирал Димитър Денев, командир на ВМС. Оперативният щаб е под ръководството на капитан І ранг Коста Андреев - началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Мален Чубенков - командир на военноморската база.

В рамките на Военноморското учение с международно участие „Бриз 2014" утре, 5 юли, от 14.00 ч. до 17.00 ч. част от чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Бургас, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на Бургас.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.