• 29 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8270
  •  GBP / BGN 2.3108
  •  CHF / BGN 2.0301
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

БСП иска одит от Сметната палата на решения на правителството, заподозря го, че нарушава закона

БСП иска одит от Сметната палата на решения на правителството, заподозря го, че нарушава закона

/КРОСС/ Имаме сериозно основание да смятаме, че правителството на Бойко Борисов е нарушило Закона за бюджета с разпределението на средствата в края на миналата година и в началото на 2018 г. Това заяви по време на брифинг в парламента народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Румен Гечнев.

Той съобщи намерението на групата да иска решение на парламента за възлагане на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, одобрени с постановление на Министерския съвет за периода 10 май 2017 г. - 31 януари 2018 г., предава „Фокус".

„Народното събрание е институцията във всяка демократична държава, което утвърждава бюджета, прави го в закон, а този закон трябва да бъде изпълняван стриктно. Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират бюджета и да преразпределят средства, в нарушение с принципите и духа на Закона за бюджета", заяви Румен Гечев.

„Управляващите трябва да престанат да правят комбинации в бюджета, така че да задържат разходите до края на годината. В края на 2017 г., ноември и декември, те разпределиха стотици милиони левове. Какъв е трикът на управляващите? Цяла година ни проглушават за излишъци в бюджета заради това, че те не харчат 2,5 млрд. лева няколко години вече капиталови разходи. Задържат огромни средства, стотици милиони, с които лишават българските фирми, малки и средни. Тези пари не влизат в икономиката и на тъмно, накрая на годината, изведнъж си ги разпределят, след като цяла година за отчитали псевдобюджетни излишъци", допълни той.

Според него правителството прави същото и от началото на тази календарна година.

„Искаме обект на одита на Сметната палата да бъдат именно тези постановления на Министерски съвет, които утвърждават разходи, извън определените в държавния бюджет", допълни зам.-председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев.
„Изпаднахме в абсурдната ситуация, по предложение на Министерски съвет, управляващото мнозинство на ГЕРБ да одобри държавния бюджет за 2018 г., това става месец декември, и да не бъде прието нито едно предложение на БСП, а буквално от 2 януари премиерът да изпълни всички предложения на БСП, само че без да са разписани в бюджета", коментира Жельо Бойчев.

По думите му премиерът е раздал по този начин няколкостотин милиона лева.

„Ако сложим януари 2018 г., нашите груби изчисления показват, че става въпрос за близо 2 млрд. лева", каза още Жельо Бойчев и подчерта, че именно това е причината БСП да иска сметната палата да направи одит.

„Сумата е значителна", аргументира се още той.

По думите му притеснението на БСП се състои най-вече в това, че не се спазва приет от парламента закон.

„Не може да приемеш бюджет декември месец за 2018 г. и още януари месец да го нарушиш. Когато там не си разписал 100 млн. лева за сектор „Сигурност" и не си приел предложенията на опозицията, а премиерът еднолично решава да дофинансира сектора, това решение какво е? Когато докарахме дотам да се веят черните знамена на Българската академия на науките и не беше прието предложение, януари беше прието допълнително решение с трансфер. Софийският университет, църквите - буквално още първия месец. Това обезсмисля ролята на парламента като орган, който дебатира и приема бюджета", заяви още Жельо Бойчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А НЕЩО ЗА КОНВЕНЦИЯТА.

01.02.2018 12:20:23

Анонимен

НА КС НЯМА ЛИ ДА СЕ ОПЛАЧЕТЕ.

01.02.2018 12:19:31

Анонимен

А АМА НАГЛИ ДО ВЧЕРА ДАЙТЕ ПАРИ А ДНЕС ЩО ДАДАХТЕ.

01.02.2018 12:18:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.