• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Ангел Найденов: Нелепо е да се използват военни за залавянето на убиец

Ангел Найденов: Нелепо е да се използват военни за залавянето на убиец

/КРОСС/ „Решението на министъра на отбраната за използването на екипи и високопроходима техника в операцията по задържане на убиеца от Пещера е нелепо, необосновано, безпрецедентно решение. Няма аргументи, най-вече в текстовете на закона, които да позволяват използване на военни части, особено пък на специални части на армията в една чисто полицейска операция".

Това каза в интервю за БГНЕС бившият министър на отбраната Ангел Найденов. 44-годишният Георги Генов, който беше обявен за общодържавно издирване за това, че намушка жена си в центъра на гр. Пещера и след това избяга, бе арестуван на 4 септември със съдействието на бригада "Специални сили". Заповедта за това беше издадена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов след искане от страна на МВР.

Найденов каза, че не би подписал такава заповед, той като в този случай Въоръжените сили нямат законово основание да участват в задача от вътрешен характер. "Има няколко хипотези, при които Въоръжените сили могат да бъдат използвани в задачи от вътрешен характер, но сред тях няма нито една хипотеза, която да позволява използване на военни части в полицейска операция. Те могат да подпомагат силите са сигурност в случаите на незаконно разпространение на оръжие за масово поразяване, за незаконен трафик на оръжие, за пресичане на международен тероризъм, могат да участват в охраната на стратегически обекти или на обекти от критичната инфраструктура, могат да участват в операции по пресичане на терористична дейност. Но нито една от тези хипотези не позволява участие на военни части в полицейска операция", обясни бившият военен министър.

Той допълни, че армията може да участва и в охраната на границата. "Не виждам и никакви аргументи в операцията от гледна точка на сложност и опасност, за да се стигне до използване, особено пък на специалните части на БА в полицейска операция. Стои въпросът - какво се случва със Специализираните полицейски части, какво се случва със Специализирания отряд за борба с тероризма? Виждам, че се използва аргументът за това, че били свободни в този момент военните специални части, а полицейските служби и служители били заети - няма аргумент: „Свободно време" в закона за отбраната и въоръжените сили", поясни Найденов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.