• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Членове на ИДИЛ, избягали в Турция, чакат каналджиите да ги пренесат в България, за да получат статут

Членове на ИДИЛ, избягали в Турция, чакат каналджиите да ги пренесат в България, за да получат статут

/КРОСС/ Миналата седмица стана известно, че българи се сражават на страната на "Ислямска държава". За постъпила такава информация от съюзници потвърди военният министър Велизар Шаламанов в четвъртък. "Това е много тревожно", посочи той и отказа да даде повече информация.

Според международни анализатори в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак има хиляди чуждестранни бойци от различни страни.

Над 15 000 души от 80 държави се вляха в редиците на „Ислямска държава". Сред тях има и хиляди европейци - над 2000 англичани, 1000 французи, над 500 руснаци, поясни пред Нова телевизия тази сутрин арабистът проф. Владимир Чуков.

Според експерта по сигурността Йордан Божилов някои от тях са религиозно мотивирани, други - от средствата, с които разполага „Ислямска държава". 

Балканите също са донор на човешка сила в редиците на джихадистите. Албанците са близо 200, колкото и хората от Косово, а босненците са над 300. Смята се, че има и около 10-тина българи. 

Проф. Чуков обаче посочи: „Има хора с партизанско име Българина, но те не са български граждани. Например авторитетни американски издания твърдят, че е идентифициран един българин, който е убит в Сирия. С леко изследване се оказва, че това е Салман Българина, който е бивш затворник от Гуантанамо. Той обаче е от Татарстан".

Според проф. Чуков по-важно е, че има членове на ИДИЛ, които са избягали в Турция и чакат каналджиите да ги пренесат в България, за да получат статут.

„Това за мен е много обезпокояващо. Трябва да внимаваме, когато ги идентифицираме такива лице", обясни проф. Чуков. Той даде още един пример.

„В Испания задържаха 8 лица, които набират ислямисти. От тях един се оказа с български паспорт. Той се казва Рамадан Реджеп. Той е роден в Русия. Предполагам, че е чеченец. Не само банатски и бесарабски българи искат да дойдат в България. Искат и такива с българско самосъзнание, които обаче са си радикални ислямисти. Не трябва да се бъркат онези ислямисти- българи и българите, които сме тук в християнска България", заяви проф. Чуков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен Васил

Откога крадливият чиновник Йордан Божилов стана експерт по сигурността?

04.11.2014 19:50:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.