• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Партиите да казват на избирателите за какво събират личните им данни

Партиите да казват на избирателите за какво събират личните им данни

/КРОСС/Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни от 15 април 2014 г.,  пред "Монитор"

- Г-н Караджов, предстоящите избори ще се правят по кодекса, по който премина и евровотът. Така остава възможността всеки български гражданин да прави проверка на сайта на ЦИК дали неговото име е включено в подписка в подкрепа на партия или коалиция. Знаете, че преди време избухна скандал във връзка с това, имате ли притеснения сега?

- Възможността гражданите да проверяват кого са подкрепили за участие в избори чрез подписа си е едно добро нововъведение на Изборния кодекс. Като гражданин и избирател аз подкрепям тази промяна от 2013 г.. Смятам, че всеки има право на информация за действията, които е извършил. Като председател на Комисията за защита на лични данни нямам притеснения от тази нова процедура. Комисията, по повод на възникналия скандал от евроизборите, извърши проверка на политическите партии, коалициите и инициативните комитети и предписа конкретни превантивни мерки към политическите субекти, които ще вземат участие в изборния процес, както и към гражданите относно защитата на личните им данни по време на изборите. По този начин предварително и превантивно информираме за правата и задълженията всички участници в изборния процес. Очаквам нарушенията да са значително по-малко на брой в сравнение с изборите за членове на Европейския парламент.

- Откъде всъщност политическите партии си набавят ЕГН-та за подписките?

- Всяка партия по принцип се обръща за подкрепа към членската си маса. Тези, които не разполагат с достатъчно членове, както и независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети, търсят обикновено подкрепа за регистрация в изборите от симпатизанти, припознаващи политическата, икономическата и социалната платформи, с която участват в изборите. В този смисъл партиите, коалициите и независимите кандидати използват личните данни на такъв тип привърженици. Нямаме обаче информация откъде се набавят нерегламентирано ЕГН-та за подписките. Такава информация трябва да предоставят органите на Министерството на вътрешните работи или прокуратурата в случай, че разполагат с такава информация.

- Има ли партии или инициативни комитети, които не са изпълнили задължението си за регистрация като администратори на лични данни? Преди време ги критикувахте, че формациите следят обикновено само спазването на Изборния кодекс. Има ли промяна?

- 14 партии и 8 инициативни комитета към момента на проверките не бяха регистрирани като администратори на лични данни. След издадените им предписания всички изпълниха тези си задължения още преди приключване на проверката.

- Как да се ограничи злоупотребата с лични данни, може ли да има някаква превенция?

- Първо, трябва да се въведат точни и ясни правила и процедури за събиране и съхраняване на подписи в подкрепа на регистрация на политическите субекти за участие в избори. Необходимо е ясно да се идентифицира лицето, положило подписа и предоставило личните си данни, както и лицето пред или на когото тези лични данни са предоставени. Партиите трябва да уведомяват недвусмислено избирателите за какви цели събират личните им данни, да им обяснят къде ще се съхраняват тези данни до представянето им в ЦИК. Също така как и в какъв срок могат да ги коригират, ако установят грешно подадени лични данни, както и да уверят избирателите, че събраните за изборите лични данни се съхраняват до момента на регистрацията в изборите и след това подлежат на унищожаване. Второ, партиите и инициативните комитети трябва да поддържат в актуално състояние информацията в публичния регистър на КЗЛД така, че избирателите да са убедени, че предоставят данните си на политически субект, който е изпълнил всички изисквания на закона и ще предприеме необходимите технически и организационни мерки да не се злоупотреби с техните лични данни. И трето - трябва да има възможност (съкратена процедура в едно заседание,) която да позволи бърза реакция от страна на комисията и да се санкционират злоупотребилите с лични данни на гражданите. Подобна процедура може да се разпише и с промяна на ИК по примера на сходни производства пред съда във връзка с произвеждане на изборите.

- Наскоро дадохте справка, която показа, че всъщност на евровота най-много са злоупотребявали с лични данни  малките партии. Как си обяснявате?

- Да. Статистиката показа точно това. Разбираемо е заради обстоятелството, че по-малките партии и инициативните комитети разполагат с ограничен административен капацитет. Заради обществения си имидж парламентарно представените партии осъзнават отговорността, която имат при боравенето с личните данни на избирателите, както и факта, че евентуалната злоупотреба би навредила на репутацията им. Това кара големите формации да са по-внимателни и да спазват закона. От своя страна пък малките партии разполагат с ограничена членска маса и за да се регистрират в изборите, прибягват  понякога до подкрепа от случайни симпатизанти.

- Активни ли са всъщност гражданите, когато става дума за защита на личните им данни? Колко подадени жалби имате до момента?

- От началото на 2014 г. до настоящия момент в Комисия за защита на личните данни са постъпили и разгледани над 300 сигнали и жалби на граждани срещу различни администратори на лични данни. По тези жалби са постановени 59 решения. От тях със 17 решения комисията е приела жалбата за основателна и е наложила административно наказание  имуществена санкция на администратора на лични данни, с 16 решения е оставила без уважение съответните жалби като неоснователни, с 5 от решенията административните производства са спрени поради наличието на друго образувано производство пред органите на МВР и прокуратурата. Със свои решения комисията е оставила без разглеждане 4 жалби като нередовни и 12 като недопустими. При някои от подадените жалби и сигнали гражданите, след като са изяснили считаните от тях като нарушени действия на администратора, са оттеглили жалбите си и административни производства не са образувани или са прекратени. Комисията е приключила и някои производства със споразумение, сключено между страните.

- А запознати ли са хората как да защитят данните си в интернет, що се отнася до парола, адреси, дори снимки? Интересно е да поясните как стоят нещата при подрастващите и при родителите отделно.

- Понякога като потребители на определен уебсайт предоставяме свои лични данни, без дори да се замисляме дали това е необходимо. Често нямаме време да се запознаем с политиката на конкретния сайт по отношение защитата на личните данни и приемаме условията, без дори да сме ги прочели. Последствията от това, в най-добрия случай, могат да са свързани с получаването на многобройни нежелани съобщения по електронната поща. Но могат да доведат и до опасна злоупотреба с лични данни, която да причини морални и материални щети на всеки от нас. Начините за достъп до информация стават все повече, а обемите от данни, които могат да бъдат обменени, нарастват неограничено. Тези преимущества обаче могат да послужат и за злонамерени цели. Затова винаги когато комисията има възможност, предупреждава за опасностите, които крие предоставянето на лични данни. Тъй като значително е снижена долната граница на възрастта на потребителите на интернет, необходимо е още от най-ранна детска възраст да създадем у децата реална представа за интернет пространството, като ги предупредим за всички опасности, които може да предизвикат непредпазливите действия. Най-важна в това отношение е ролята на родителите, затова нашите информационни кампании са насочени именно към тях. На официалния ни сайт дори сме публикували редица съвети за предпазване от злоупотреби при споделяне на информация в мрежата.

Най-важният съвет към потребителите, независимо от тяхната възраст, е да се запознават внимателно с политиките за неприкосновеност на социалните мрежи и търсачки, както и на всеки отделен сайт, преди да дадат съгласие за използване на услугите им.

Затова отправяме и препоръка към администраторите на такива сайтове да формулират политиките си за неприкосновеност по ясен и достъпен начин. Това би създало повече прозрачност и доверие в отношенията им с нас, потребителите. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.