• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Съюзът на съдиите пита ВСС как е разпределено делото за КТБ

Съюзът на съдиите пита ВСС как е разпределено делото за КТБ

София /КРОСС/ Висшият съдебен съвет в никой случай не може да подмине и да остави без проверка изнесените в медиите твърде тревожни данни, отнасящи се за процеса на случайно разпределение в едно от най-големите и възлови съдилища в страната. Това заявяват от Съюза на съдиите в писмо до ВСС, в което поставят въпроса за случайното разпределение на търговското дело, образувано в Софийски градски съд по искането на Българска народна банка за обявяване в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка."Уважаеми членове на ВСС, обсъжданото дело е поставено във фокуса на общественото внимание поради изключителното му значение. По тази причина е обясним проявеният към него завишен обществен интерес. В същото време то е повод да се съобразят многократно изразяваните в публичното пространство съмнения и критики към начина, по който се разпределят делата и в частност - към констатираните множество нарушения в този процес. Висшият орган, призван да самоуправлява съдебната власт, е длъжен да предприеме всички адекватни и ефективни мерки, гарантиращи спазването на коментирания принцип, се казва в писмото на съдиите.
Публикации, отразяващи разпределението на делото в Софийски градски съд по искането на БНБ за обявяване в несъстоятелност на КТБ, изнесоха конкретни данни за отсъствието на протокола за разпределяне на делото от Интернет-страницата на ВСС в деня на образуването на същото дело; за последващо, след повече от 24 часа, добавяне на същия протокол; за липсата на съответстващ на данните на същото дело протокол за преразпределянето му на друг съдия докладчик след отвода на първоначално определения; затова, че търговските дела в СГС се разпределят не от ръководителя на съответното отделение, избран от ВСС, а от друг заместник на председателя на съда.
Считаме, че ВСС следва в най-кратки срокове да извърши необходимата проверка и да даде убедителни отговори на въпросите какви са били причините за така отразените от средствата за масова информация несъответствия между данните, съдържащи се в деловодната система на Софийски градски съд и достъпните на страницата за достъп до сървъра на ВСС. Само чрез проверка и оповестяване на конкретните обстоятелства, при които е било разпределено първоначално, а впоследствие и преразпределено делото, настояват съдиите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.