• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Родителите поискаха оставката на зам.-министъра на образованието

Родителите поискаха оставката на зам.-министъра на образованието

/КРОСС/Родители излязоха на протест пред Министерството на образованието и науката в знак на протест срещу реакцията на МОН по случая в IV помощно училище. Майка на дете там сигнализира, че детето й вероятно е станало жертва на сексуално посегателство.

Протестиращите родителите поискаха и оставката на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева, която обяви, че болното от аутизъм 13-годишно дете всъщност имало навика "да се заголва" и че работата на МОН не била да следи дали в училище има сексуално насилие, а само дали организацията на учебния процес е добра.

Майки и бащи на деца с проблеми и на деца без увреждания излязоха пред МОН с плакати с надписи "Докога институциите ще прикриват насилието над деца", "Детските очи не лъжат", "Вярвам на дете аутист".

Вярвам на думите на Анна-Мария, заяви по време на протеста майка й Радосвета Симеонова.

Според родителите, дошли пред образователното министерство, и според майката на ученичката от 4-то Помощно училище институциите не реагират своевременно при подадения сигнал за насилие. Майката на момичето беше категорична, че и до момента с детето не работи екип от психиатър и психолог, а те не са запознати какъв е редът за получаване на такава помощ при подобни случаи. Семейството самό се е свързало с психиатър и той започва работа с Анна-Мария от началото на следващата седмица, съобщи още майката.

Пред БНР Кристина Николаева, организатор на протеста, поясни в "Преди всички", че целта е да се изрази недоволството на родителите от подценяването на проблемите на техните деца.

Когато чух разказа на родителите на Анна-Мария, се почувствах вбесена, ужасена и обезнадеждена. Системно се неглижират хората с увреждания в България от страна на институциите. Можеше при подаване на жалба за насилие срещу дете да се активизират институциите, а не да чакат три седмици. Когато поведението на едно дете, независимо дали е с увреждания, се промени рязко, има причина, коментира тя. 

Кристина Николаева смята, че институциите трябва да си вършат работата навреме, а не когато назрее обществен скандал. Не е толкова трудно да се разбере кои са били мъжете, които са били в контакт с това дете, и да се реши този случай, каза тя. 

Освен в София протести имаше и в други градове на страната.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.