• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Има ли сексуално насилие над дете с аутизъм?

Има ли сексуално насилие над дете с аутизъм?

/КРОСС/Скандално писмо разпространи в социалната мрежа Фейсбук Радосвета Симеонова, майка на дете аутист, което е станало жертва на педофилия в IV-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, където като родител е очаквала да се грижат за дъщеря й Ана-Мария, а не да я подлагат на допълнителен ужас, който оставя отпечатък за цял живот.

Жената търси съдействие и помощ от родители и граждани, защото не го е получила нито от директора и персонала в училището, нито от държавните институции, в това число ДАЗД, МВР и Прокуратурата.

В студиото на сутрешния блок на Нова телевизия  днес Радосвета Симеонова изрази надежда, че случаят ще бъде проверен надлежно и виновникът ще понесе наказанието си.  

„Липсва обяснение как, защо и къде е свалено бельото на дъщеря ми. Става въпрос за спортен сутиен, който тя сама не може да свали", разказа отново майката на Анна-Мария.

В последствие детето започва да разказва, че „имало чичко, който я е пипал и тя не желае да се съблече в банята", разказва още майката.

 „Много внезапно започна да говори за това пипане. И към днешна дата говори, че чичкото я е пипал, показва места, които са страшни", разказа Радосвета Симеонова.

Родителите първо се обърнали към класната, а на 29 септември подали и сигнал.

Жалби са подадени в училището, 6-то РПУ, районната прокуратура, МОН, Държавната агенция за закрила на детето.

Сигналът на родителите още вчера бе потвърден от заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева на извънреден брифинг. Министерството е във връзка и с другите институции, които се занимават със случая - Столична дирекция на полицията и Държавната агенция за закрила на детето, увери тя.

Училището не е бездействало след подаването на сигнала. Въпросът за начина, по който бельото е попаднало в класната стая, е възникнал на 23 септември, когато бащата на детето отишъл в училището. Детето било ново за класа, обясни Кастрева.

Децата в училището не са оставяни без надзор нито за миг, заяви директорът на Дирекция "Достъп до образование" Грета Ганчева.

Паралелно тече полицейска проверка по камерите от коридорите и двора на училището, стана ясно на брифинга. Последният ден, в който Ана-Мария е била на училище, е 19 септември.

От Министерството заявиха още, че нямат друг сигнал за човек от това училище, който тормози децата. В протокола от срещата между бащата и училищното ръководство изобщо не се говорело за сексуално посегателство, а само за начина, по който бельото на детето е попаднало на шкафчето в класната стая, уточниха от ведомството.

Тя уточни, че майката е недоволствала от екипа на предишното училище на момичето - общообразователно училище в Перник, по най-различни поводи.

Майката отхвърля думите на зам.-министъра Ваня Кастрева, че детето е склонно да се съблича.

Проверката на Министерството трябва да завърши до три дни.

Детето не е пипано, моля ви. Аз самата се чувствам ужасно. Учителят каза, че никога нищо не си е позволявал и помислял за което е да е дете и за това конкретно.

Това заяви Весела Огнянова, училищен психолог

Аз бях с детето, абсолютно никакви съмнения съм нямала, защото съм била с нея, обясни училищният психолог и добави, че и учителят не се е отделял от момичето от  класната стая.

Децата не са оставяни без надзор, категорична бе тя.

Весела Огнянова намекна и за друга версия за разсъблечените дрехи на детето, но не уточни подробности. Аз имам въпроси и съмнения, но няма да коментирам. Всичко е описано и предадено на полицията, каза Огнянова.

Иван Пепелджийски, директор на 6-то РПУ в София обясни, че по преписката се работи. Събираме и проверяваме данните. Случаят няма да се потули, категоричен бе той. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Провеждат се всевъзможни фиктивни обучения на учители за работа с деца СОП.Т.е. седмични почивки на море и палнина. Резултатът - учител, който няма представа за какво иде реч. А, горките родители възлагат надежди и очаквания за децатата си. За всичко това са изхарчени минлиони левове.

08.10.2014 11:51:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.