• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Подозрение за педофилия изправи родители срещу институции

Подозрение за педофилия изправи родители срещу институции

/КРОСС/Скандално писмо разпространи в социалната мрежа Фейсбук Радосвета Симеонова, майка на дете аутист, което е станало жертва на педофилия в IV-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" в София, където като родител е очаквала да се грижат за дъщеря й Ана-Мария, а не да я подлагат на допълнителен ужас, който оставя отпечатък за цял живот.

Жената търси съдействие и помощ от родители и граждани, защото не го е получила нито от директора и персонала в училището, нито от държавните институции, в това число ДАЗД, МВР и Прокуратурата.

В студиото на сутрешния блок на Нова телевизия  днес Радосвета Симеонова изрази надежда, че случаят ще бъде проверен надлежно и виновникът ще понесе наказанието си.  

„Липсва обяснение как, защо и къде е свалено бельото на дъщеря ми. Става въпрос за спортен сутиен, който тя сама не може да свали", разказа отново майката на Анна-Мария.

В последствие детето започва да разказва, че „имало чичко, който я е пипал и тя не желае да се съблече в банята", разказва още майката.

 „Много внезапно започна да говори за това пипане. И към днешна дата говори, че чичкото я е пипал, показва места, които са страшни", разказа Радосвета Симеонова.

Родителите първо се обърнали към класната, а на 29 септември подали и сигнал.

Жалби са подадени в училището, 6-то РПУ, районната прокуратура, МОН, Държавната агенция за закрила на детето.

Сигналът на родителите още вчера бе потвърден от заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева на извънреден брифинг. Министерството е във връзка и с другите институции, които се занимават със случая - Столична дирекция на полицията и Държавната агенция за закрила на детето, увери тя.

Училището не е бездействало след подаването на сигнала. Въпросът за начина, по който бельото е попаднало в класната стая, е възникнал на 23 септември, когато бащата на детето отишъл в училището. Детето било ново за класа, обясни Кастрева.

Децата в училището не са оставяни без надзор нито за миг, заяви директорът на Дирекция "Достъп до образование" Грета Ганчева.

Паралелно тече полицейска проверка по камерите от коридорите и двора на училището, стана ясно на брифинга. Последният ден, в който Ана-Мария е била на училище, е 19 септември.

От Министерството заявиха още, че нямат друг сигнал за човек от това училище, който тормози децата. В протокола от срещата между бащата и училищното ръководство изобщо не се говорело за сексуално посегателство, а само за начина, по който бельото на детето е попаднало на шкафчето в класната стая, уточниха от ведомството.

Тя уточни, че майката е недоволствала от екипа на предишното училище на момичето - общообразователно училище в Перник, по най-различни поводи.

Майката отхвърля думите на зам.-министъра Ваня Кастрева, че детето е склонно да се съблича.

Проверката на Министерството трябва да завърши до три дни.

Детето не е пипано, моля ви. Аз самата се чувствам ужасно. Учителят каза, че никога нищо не си е позволявал и помислял за което е да е дете и за това конкретно.

Това заяви Весела Огнянова, училищен психолог

Аз бях с детето, абсолютно никакви съмнения съм нямала, защото съм била с нея, обясни училищният психолог и добави, че и учителят не се е отделял от момичето от  класната стая.

Децата не са оставяни без надзор, категорична бе тя.

Весела Огнянова намекна и за друга версия за разсъблечените дрехи на детето, но не уточни подробности. Аз имам въпроси и съмнения, но няма да коментирам. Всичко е описано и предадено на полицията, каза Огнянова.

Иван Пепелджийски, директор на 6-то РПУ в София обясни, че по преписката се работи. Събираме и проверяваме данните. Случаят няма да се потули, категоричен бе той.

Дъщеря ми сподели за „чичкото, който я е ударил и след това я е съблякъл". След това ми показа къде я е пипал. Пипал я е „горе... долу", разказа в сутрешния блок на бТВ бащата на Анна-Мария - Росен Симеонов.

Родителите стигат до извода, след като един ден детето се прибира от училище без оранжевия си спортен сутиен. След това дрешката е открита в учителската стая без да стане ясно как се е озовала там и никой не се е и поинтересувал, по думите на бащата.

„Какво да ви кажа, нямам какво да кажа. Искам справедливост. Искам полиция, прокуратура да си свърши работата", призова през сълзи бащата.

„Един зам.-министър не може да говори по този начин - че се разсъблича и разголва. Аз не съм го казвал. Ми и аз мога да си напиша протокол. Аз никакъв такъв не съм разписвал", разстрои се още повече Симеонов.

Детето в момента не иска да излиза, превъзбудена е, обясни той. Трудно влиза в банята, явно там и напомня нещо - плочките ли, тоалетната чиния ли, не знам продължи той.

Според Соня Милчева, социален педагог, срещата, която е била проведена по желание на бащата не е била в съвсем добър тон, защото Симеонов бил предварително разстроен.

„Тя беше проведена на 23 септември. Ученичката е била при нас четири учебни дни. През това време всички колеги, които са в режим на работа, по графици, са дали писмени обяснения. За нас няма случай и до момента остава въпроса дали ученичката е носела този сутиен или е бил някъде в джоба", коментира педагожката.

„Детето има склонност да се съблича", отсече Соня Милчева, която влезе в остър спор с бащата. Тя обясни, че никога мъж не съпровожда децата до тоалетна.

По думите на Лазар Додев от МОН, който също гостува в студиото, е бил поискан доклад от директора на училището. „Тя пуска заповед всички учители и служители, които са били на работа в училището този ден, да дадат обяснения", каза той, но допълни: „Започвам да си мисля, че говорим за нещо, което не се е случило. Детето до днес не е разговаряло с психолог и от 19 септември не е на училище".

„Ако това Ви се беше случило, щяхте ли да го водите на училище", нападна го бащата на Анна-Мария. Стана ясно, че директорката на училището, в което учи пострадалото дете, е в болница с тежки здравословни проблеми малко след случката.

Протест срещу опитите за протекционизъм от страна на МОН към директора и служителите на 4 помощно училище се организира във Фейсбук.

Настояваме за реално разследване на случая с тормоза на Ана-Мария - ученичка от това училище!- заявяват организаторите на инициативата, която е планирана за петък, 11 часа пред МОН.

Възмутена съм от поведението на зам.-министърката. Незабавна оставка и на съд. - пишат потребители на мрежата. 

Участие в протеста към момента са заявили близо 200 души. 

Училището напълно е абдикирало от темата "деца в риск". Социалните работници по райони не реагират адекватно при подадени сигнали. Полицаите в районните абсолютно не са наясно със съществуващото законодателство. Агенцията за закрила на детето няма никакви реални механизми за реакция. Всичко това естествено води до неадекватни съдебни решения.

Всички институции замазват проблемите си.

Това са изводите, които си е направила по случая Ивет Добромирова.

Във фейсбук профила си тя публикува следния текст:

1. Училището напълно е абдикирало от темата "деца в риск". По закон е предвиден механизъм, в който учителите не само участват в оценката за състоянието на дадено дете в риск, но и тяхната оценка е ключова при вкарването на казуса в съд. Отношението на учителите, обаче, е напълно маргинализирано. Те не познават учениците си и не могат да дадат реална оценка. ТОВА Е ПРОБЛЕМ

2. Социалните работници по райони не реагират адекватно при подадени сигнали. Не извършват истински задълбочени проверки на сигналите относно деца в риск. Не събират нужната информация и не придобиват реална представа за истинското състояние на даден казус. По този начин не взимат адекватни решения относно децата в риск и по този начин не само не подобряват, но и влошават състоянието им.

3. Полицаите в районните абсолютно не са наясно със съществуващото законодателство и как следва да се реагира, когато се сблъскат с казус с дете в риск. Като казвам не са наясно със съществуващото законодателство имам предвид, че те масово изобщо не са наясно как трябва да реагират по закон и по този начин го нарушават!!!! И го правят със самочувствието, че не те нарушават закона, защото не го познават, единствено и само поради причината, че са под пагон. Това е опасно!!!!

4. На целия този фон Агенцията за закрила на детето няма никакви реални механизми за реакция. За тези, които не знаят, нейната роля е единствено да издава предписания и "да дърпа" ушите на социалните работници, които не са към нея, а към Агенцията за социално подпомагане.

5. Накрая, но не последно място, след като имаме неадекватно отношение от всяка една институция по отношение на казусите с децата в риск, всичко това естествено води до неадекватни съдебни решения, които пък бетонират проблемите като създават трайна практика.

6. Всички институции замазват проблемите си и неадекватността си чрез неадекватна оценка относно действителните измерения на проблема. Те не разследват, както би трябвало, казусите с презумцията, че детето действително има проблем и виновниците следва да бъдат установени и случаят разплетен и разрешен, а с презумцията, че жалбоподателите преувеличават и/или изопачават реалността. По този начин прехвърлят проблема от болната глава на здравата и най-вече, не разрешават казусите адекватно. Това е вредно!!!!!!

ДА. Има нужда от дълбока реформа. Децата на България имат проблеми и нямат адекватна защита на нито едно ниво. Това са фактите.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.