• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

ДАЗД отчете нарушения в IV помощно. Случаят с Ана-Мария бил неглижиран

ДАЗД отчете нарушения в IV помощно. Случаят с Ана-Мария бил неглижиран

/КРОСС/На 19 септември, когато майката на детето-аутист Ана-Мария я взима от училище със съблечено бельо, детето е прекарало два часа следобед под надзора на чистачка и домакинка в IV помощно училище, докато педагогическият персонал е бил ангажиран с друго мероприятие. Това е установила проверката на Държавната агенция за закрила на детето, съобщи нейният председател Ева Жечева при отчитане на предварителните резултати от проверката, назначена след съмнение за блудство с детето.

Оставянето без надзор от страна на педагозите е нарушение и се отчита като пропуск в работата на директора на училището. Проверяващите не са имали достъп до записите от камерите в училището, тъй като те се съхранявали само две седмици. Агенцията има правомощия да даде предписания за коригиране на установените пропуски и при неизпълнението им да наложи глоба, а за установено провинение на хора от персонала, да предложи дисциплинарно наказание.

Средата в това училище не е достатъчно безопасна и защитена, обясни Ева Жечва и посочи основните пропуски в дейността на персонала.

„Екипът на училището не е отчел правилно първоначалните индикатори за насилие. Бил е неглижиран или подценен този въпрос. Може би основната причина е, че персоналът не е знаел какво да направи. При постъпване на сигнал за дете в риск незабавно се уведомяват Държавната агенция за закрила на детето, дирекция „Социално подпомагане" и МВР, които координират предприемането на съответните действия по Закона за закрила на детето", коментира тя.

Жечева отбеляза още, че не е отчетен риска на адаптация на детето в училището. „по отношение на тази адаптация не са предприети специални мерки. Не е съставен план, който да съдържа индивидуални мерки за работа и адаптация с детето", обясни тя.

Държавната агенция за закрила на детето има правомощия да наложи предписания за пропуските и при неизпълнението им да наложи глоба. При доказване на виновно поведение ведомството може да поиска дисциплинарно наказание за хора от персонала.По данни на агенцията от началото на годината на горещата телефонна линия са постъпили 17 сигнала за сексуално насилие над деца, които са подадени към МВР.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.