• 29 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Офелия Кънева: България реализира сериозен прогрес по отношение на защита на правата на децата

Офелия Кънева: България реализира сериозен прогрес по отношение на защита на правата на децата

/КРОСС/ На 8 и 9 ноември в Софийския университет, съвместно с Държавна агенция за закрила на детето, ще се проведе Научно-практическа конференция на тема „Децата и медиите", съпътстваща 17-я международен фестивал на фондация „Азия - Европа". Каква е целта на тези събития, кои са водещите проблемни теми, на които е необходимо обръщането на по-сериозно внимание, и как бихме могли да се възползваме от предстоящото ни председателство за решаването им - отговорите дава председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева в интервю за радио „Фокус".

- Г-жо Кънева, разкажете ни малко повече за целта на тази конференция и основните ѝ акценти, които ще бъдат поставени.

- Ние в момента сме в седмица на изключително интензивни международни събития. Те са преплетени помежду си, за да могат взаимно да засилят ефекта от своите постижения. България е в ситуация на уникално домакинство на евроазиатски форум - 53 държави от Европа и от Азия домакинстваме в момента. Форумът е посветен на правата на децата и за първи път е организиран в 20-годишната история на евроазиатското обединение, за първи път е организиран на географска територия в Централна или Източна Европа. Със своето домакинство България, разбира се, поставя на високо ниво редица теми, които до този момент не са били уважавани, не са били повдигни в подобна аудитория. В унисон с тези амбиции, научното събитие „Децата и медиите" е едно голямо предизвикателство не само за научния, но и за практичния свят. Изключително високо ниво на научна конференция с елита в сферата на юристите, журналистите, педагозите, философите. Хората, които действително са лидери в своите професионални и научни направления, ще могат да дебатират политики, насоки и нови предизвикателства в медийния свят и в света на правата на децата в съчетание, така че да предложат едни нови решения на държавите-членки на евроазиатското обединение. И като трети стълб на тези големи събития през тази седмица, които България домакинства, ние имахме съпътстващо участие на деца от страните от Азия и Европа, които домакинстваме, които паралелно с високите експерти, ще дебатират предизвикателствата пред правата на децата, които стоят и пред европейските, и пред азиатските държави. Ние за първи път ще имаме възможност на най-високо ниво да чуем официално мнението на децата и то да бъде част от решенията, които евроазиатският форум ще вземе и с които ще ангажира държавите-членки.

- Казвате, основен акцент ще бъдат правата на децата. Как всъщност адекватно можем да се възползваме от предстоящото ни председателство, за да изведем тези проблеми на преден план?

- Европа, като обединения лидер по отношение на правата на човека и на правата на децата в света въобще, европейските регулации, начинът, по който в Европа са организирани правозащитните ходове и регламенти, е за пример в цял свят. Разбира се, България е една от напредничавите държави, бидейки членка на Европейския съюз, и не само в този смисъл. И в тази връзка, нашето домакинство дава възможност българската гледна точка да бъде подчертана много по-сериозно, защото България реализира сериозен прогрес в развитието си по отношение на защитата на правата на децата през последните години. Ние напредвахме с пъти по-бързо от всички останали страни членки и заобиколихме много грешки, които останалите страни членки в Европа допуснаха. Но по-важното е, че в азиатските страни темите не са толкова добре подредени и ние имаме възможност и като европейци, не само като българи, в момента да разпространим своята гледна точка, да окажем влияние върху практиките отвъд Европа. И това домакинство, което България има, наистина ще даде възможност на много азиатски държави да се докоснат до нашата практика, до нашата гледна точка и до достиженията, както и до препятствията, които сме преодолявали. А самото европредседателство дава възможност европейската общност да бъде ангажирана пък с повлияването и на азиатската гледна точка, пак със знака на България, която ние ще внесем, бидейки председателстващи Съвета на европейския съюз от 1 януари официално, която ние ще внесем в дневния ред на Европейския съюз, в качеството си на домакини на този евроазиатски форум.

- Широко дискутирана е темата за времето, което подрастващите прекарват в интернет, различните сайтове, които те посещават, съответно опасностите, които това крие. Кои са начините съвременните технологични средства и методи за комуникация успешно да бъдат приложени в образованието, например?

- О, това е изключително актуална тема, не само от тази година. Дигиталният свят за нас, хората от ХХ век, е един паралелен свят. Но аз твърдя, че за децата от ХХІ век е техният свят. Децата живеят едновременно и в реалния, и в дигиталния свят и за тях тези два свята - два за нас, за тях е един общ свят. И в тази връзка, безспорно предстои от всички нас, хората на ХХ век, да положим много усилия, за да разберем възможностите, които децата ох ХХІ век вече ползват и очакват ние да им осигурим. Неслучайно дигиталната сигурност е част от обхвата на Научно-практическата конференция „Децата и медиите", която заедно със Софийския университет организираме. Неслучайно темата за регулацията на дигиталното пространство е един от приоритетите, които Държавната агенция за закрила на детето поставя за 2018 г. като свой ангажимент пред децата. Така че тук не само образователният аспект е важно да бъде разглеждан. За мен е по-важно да бъде разглеждана личността на детето в дигиталната сфера, с всички ползи и с всички опасности, които дигиталното пространство, също както и реалният свят, крият в съчетание и в едновременност.

- Смятате ли, че обръщаме достатъчно внимание на правата, проблемите на децата у нас и кои са най-належащите проблеми, които е необходимо бързо да решим и за които трябва да се вземе незабавно решение?

- Аз мисля, че в България наистина процесите на централно ниво, общо, макрорамката по правата на децата вървят добре последните години и мога да подчертая това лично мнение, най-вече имайки възможност да проследявам напредъка и на останалите държави, не само в Европа. Същевременно обаче считам, че през последните години ние останахме длъжници на много деца в България. Ние фокусирахме политиката за деца най-вече на децата в риск и така лишихме всички останали деца от специалното внимание, което всички деца заслужават. Затова е много важно, че една от темите, които България интегрира и в евроазиатското домакинство, което върви тази седмица, е именно разгръщане на политиката за деца към всички деца. По това ще трябва всички държави да положат усилия, да се присъединят и да направят механизмите си така, че всяко дете, където и да се намира по света, да знае, че има подкрепа и закрила, на която може да разчита. България не е изключение. Тук ние оставаме длъжници и има още какво много да направим за подкрепа на активните деца, за подкрепа на талантливите деца, за подкрепа на децата, които учат в чужбина, за подкрепа на децата, чиито родители работят с чужбина, за подкрепа на децата със спортни таланти, възможности и прочее, прочее, прочее, всички деца без изключение.

- Безспорно много важни теми предстои да бъдат обсъдени. Ще имаме отново поводи да коментираме.

- Това, което също е уникално по време на домакинството, е, че деца ще взимат решения, по които възрастните трябва да поемат отговорност. И аз много ще се радвам вашата медия да проследи с фокус именно детските становища по въпросите на политиката към всички деца, на децата в риск и цялостното им участие.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.