• 27 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Откриха епруветки с кръв на детска площадка. Децата ще бъдат изследвани (обновена)

Откриха епруветки с кръв на детска площадка. Децата ще бъдат изследвани (обновена)

/КРОСС/Чувал, пълен с кръвни проби, е открит на детска площадка в столичния квартал "Стрелбище", съобщи Би Ти Ви. Преди той да бъде забелязан, част от децата, играещи си в района, са имали пряк контакт с епруветките и счупените медицински материали.

След подаване на сигнала, площадката е отцепена, като на място са дошли служители на дирекция "Сигурност" на общината и криминалисти от 4-то районо управление.

Към момента не е ясно какво има в епруветките, които явно са от кръвни проби, тъй като на тях има написани имена. Родителите от района са притеснени и чакат реакцията на институциите, за да знаят дали да предприемат нещо за защита на децата си.

Експерти от здравната инспекция увериха, че няма опасност за здравето на децата, но децата, които са имали допир до епруветките с кръв, ще бъдат изследвани и наблюдавани три месеца.

В момента се опитват да установят коя е клиниката, допуснала разпиляването на отпадъците.

Детската площадка вече е дезинфекцирана и обезопасена, съобщи за "Хоризонт" д-р Илонка Маева, директор "Надзор на заразните болести" в Столичната здравна инспекция. По думите й епруветките вероятно са се озовали в кошчето за боклук, тъй като някой е опитал да спести пари от унищожаването им със специализирани средства.

Д-р Маева покани родителите, които имат съмнения, че децата им са имали контакт с кръв, да се обърнат към инспекцията.

Тези родители и деца, които аз видях, никой от тях не е пипал епруветките. С оглед на това риск не съществува. Но тъй като става въпрос за деца, родителите невинаги са наясно дали осъзнават какво казват, дали нещо не крият и така нататък. За да не се притесняват родителите, ние разбира се им предлагаме едно наблюдение и изследване на децата при нас, каза тя. 

Родителите могат да се обърнат към Столичната здравна инспекция, за да потърсят съвет и подкрепа.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.