• 26 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8298
  •  GBP / BGN 2.3159
  •  CHF / BGN 2.0405
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Пламен Димитров: Фалит на КТБ крие огромни рискове за икономиката

Пламен Димитров: Фалит на КТБ крие огромни рискове за икономиката

/КРОСС/Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази мнение, че КТБ трябва да бъде спасена от гледна точка на реалния живот, предаде Дарик. По думите му, ако банката бъде обявена в несъстоятелност, ще фалират редица институции, сред които болници и училища. Според синдикалиста е необходимо да се вземе решение, което да сведе до минимум удара върху данъкоплатците.

Пламен Димитров припомни, че банкови експерти са представили преди време възможни решения за спасението на КТБ и то без да се харчат парите на данъкоплатците. „Сега вече се опасявам, че възможност почти няма. Трябва обаче да се вземат решения, които да минимизират удара върху данъкоплатците, до там поне, че да бъде попълнен Фондът за гарантиране на депозитите и нищо повече. Ако Централната банка не изчака офертата на двамата инвеститори, ще направи огромна грешка", твърди Димитров. Според него опитът да се вземе решение на 31 октомври за несъстоятелност на КТБ крие огромни рискове за реалната икономика.

От КНСБ настояват и за спешни мерки за оздравяване на енергетиката. Според тях в новия бюджет трябва да бъдат заложени допълнителни средства като дългова емисия, които да разтоварят поне с 1,5 млрд. лева сектора, да се предоговорят договорите с американските централи и да бъдат ограничени ВЕИ-тата. „При 3,2 млрд. лева задължения в сектора, ако някой си прави илюзия, че може да оздрави енергетиката с вдигане цената на тока, значи е пълен наивник", коментира Димитров.

От синдиката смятат, че спешните въпроси в държавата, сред които пенсионната реформа и ограничаване на дефлацията, ще бъдат решени само ако час по-скоро се сформира широко правителство, подкрепено от максимален брой партии.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.