• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Кадиев и Димитров: Нито премиерът, нито БСП карат влака

Кадиев и Димитров: Нито премиерът, нито БСП карат влака

/КРОСС/Влоговете са гарантирани, хората да не се притесняват, увериха Георги Кадиев и Мартин Димитров. В студиото на Нова тв те обясниха, че има фонд за гарантиране на депозитите, от  2 млрд. лева, и зад всеки депозит до 100 000 евро стои държавата. Няма значение в коя банка е той.

Очаквам ситуацията да се успокои. Правителството и Централната банка направих всичко възможно това да се случи. Това е, което може да се направи сега - да се каже, че държавата седи зад всяка банка и няма да позволи фалити, каза бившият депутат от Коалиция за България. Той призова в следващия парламент да има подкомисия за контрол на банковата система, подобна на тази за ДКЕВР.

Според Кадиев държавни дружества са изтеглили парите си от КТБ и въпросът е кой им е наредил това.

„През 2008 година имаше финансова криза. Тогава много банки е ЕС и САЩ имаха проблеми. В България нито една банка нямаше проблем тогава. Нашите банки издържаха стрес-тестовете на финансовите проблеми", припомни Мартин Димитров, бивш председател на икономическата комисия в парламента. По думите му сегашната ситуация е изкуствено създадена - от действия и бездействия на държавни институции. „В следващия парламент трябва да има комисия, която да разследва причините за ситуацията, която се получи", каза той.

„Факторът на нестабилност в момента не е банковата система, а правителството, което трябваше да подаде оставка. Този инат е някаква политическа игра, която управляващите водят", смята Димитров. Според него една конкретна дата на оставка на кабинета би успокоило положението. „След това идва служебният кабинет, а той има важна роля за стабилизирането на държавата", аргументира се той.

Като има слаб кабинет, той е податлив на атаки, обясни Димитров. Кадиев обаче го поправи, че контролът на банките зависи от БНБ, не от правителството. 

Аз съм за споразумение с международния валутен фонд, но не в смисъла на Борисов, а като защита. Но той носи много усложнения, предупреди Димитров.

На въпрос защо се това с банките са случи при министър-председател, който е финансист, Кадиев отговори: "Или имаш премиер който удря по масата, или няма смисъл от него", а Димитров допълни: „Премиерът не е човекът, който кара влака". Кадиев уточни, че и БСП не е машинистът.

Относно спрягания за служебен премиер Калин Христов, Мартин Димитров посочи, че той като служебен финансов министър се е справил добре в условия на тежка криза, но не бива сега да се спекулира с името му.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Бюрек

Бюрека, Тиквата, Сидер....все луди хора, които нямат място в парламента, да не говорим за управлението. Хора, осъзнайте се!

30.06.2014 11:39:50

Здравко

Оф, писнало ми е от такива хейтъри, като Овчаров, Кадиев, Ангелов....на Станишев сигурно му е дошло до гуша от тези завистници.

30.06.2014 11:30:11

Батка

Стига сте търсили мнение от "черната станция" Кадиев. Той само плюе по всичко, което зърне.

30.06.2014 11:29:52

цаца

Кадиев да вземе да млъкне, защото заприличва на Румен Петков, което вече е дъното.

30.06.2014 11:29:38

дядо

Пази Боже от "приятели" и колеги като Кадиев.

30.06.2014 11:28:46

Мая

Вие двамата също не го карате, а дори и повече няма да се возите в него!

30.06.2014 11:28:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.