• 28 Септ 2024 |
  •  USD / BGN 1.7529
  •  GBP / BGN 2.3469
  •  CHF / BGN 2.0763
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

ДКЕВР ще бъде разделена на енергиен и воден регулатор

ДКЕВР ще бъде разделена на енергиен и воден регулатор

/КРОСС/ Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде разделена на два регулатора. Единият да отговаря за енергийния, а другият за водния сектор. Това са част от подготвяните промени в закона за енергетиката, съобщи вицепремиерът по икономическа политика Екатерина Захариева, цитирана от 3е-news. "Чрез разделянето му на два регулатора се очаква той да функционира по-добре, за да бъде комисията по-независима и да има ясен мандат и бюджет", е заявила Захариева. По думите и най-късно днес проектът ще бъде качен на сайта на Министерския съвет. Той ще бъде изпратен и на представителите на бизнеса, работодателските и браншовите организации, които участват в енергийния борд. Това е и основната причина бордът да бъде отложен за другата седмица. Така участниците в него ще имат време да се запознаят с подготвените промени.

ДКЕВР да се избира от парламента

Освен разделянето на регулатора проектопоправките предвиждат председателят и членовете му да се избират от парламента, а не от Министерския съвет, както е в момента. По този начин може да се гарантира по-голяма независимост на регулатора от изпълнителната власт. Идеята е числеността им да остане същата, но председателят и членовете ще имат равни правомощия.
Подобни промени вече бяха внасяни за гласуване в парламента в края на мандата на ГЕРБ, но до окончателното им приемане така и не се стигна. Сега председателят на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че тя е автор на новите предложения. По думите й поправките са подготвени от нея в ролята й на съветник на вицепремиера Захариев по времето на предишното служебно правителство.

Какво друго се променя

Според Тодорова поправките също така предвиждат капацитетът на ДКЕВР да се увеличи, както и да се увеличи бюджетът на комисията. По думите й в момента комисията има дефицит от около 700 хил. лв., тъй като бюджетът е бил неколкократно намаляван. Регулаторът има и около 100 хил. лв. разходи заради множеството съдебни дела, заведени срещу решенията му.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Промените в закона за енергетиката не са на Светла Тодорова.Това е голямо нахалство, но за тази женица това е много типично поведение- взима каквото може от всеки, представя го като свой труд и така се кичи със званието "експерт". Жалко за всички истински специалисти в енергетиката...

17.10.2014 19:38:31

Анонимен

И какво става с Водно-електрическите централи

17.10.2014 12:19:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.