• 28 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8286
  •  GBP / BGN 2.3121
  •  CHF / BGN 2.0365
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Остава бедственото положение във Варна и Добрич (обновена)

Остава бедственото положение във Варна и Добрич (обновена)

/КРОСС/Бедственото положение във Варна и Добрич остава, решиха Кризисните щабове. Бедствено положение е обявено и в община Никола Козлево, Шуменско.

Започнала е евакуация на семейства от 68 къщи, които представляват или конструктивна опасност, или са в райони със свлачища. Огледите на постройките продължават и има вероятност броят на опасните сгради да нарасне. Създадени са условия за евакуираните в общинската база, в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова", както и в други общежития. Част от хората предпочитат да се настанят при близки и роднини.

Днес предстои извънредна сесия на общински съвет - Варна. Съветниците се събират във връзка с бедствието в квартал „Аспарухово", отнело живота на 12 човека. Сесията ще започне със заупокойна молитва в памет на жертвите от район Аспарухово, която ще бъде отслужена от Варненския Великопреславски митрополит Йоан.

Съветниците ще вземат решение за подпомагане на семействата на загиналите. Ще се разгледа и предложението общинските съветници да дарят едно свое месечно възнаграждение за нуждите на бедстващите от района, както и да се осигурят безплатни прегледи за всички пострадали от бедствието във всички общински ДКЦ-та.

Продължава борбата с последиците от бедствията в наводнените райони. Заради началото на работната седмица броят на доброволците е намалял. 

Община Варна призовава всеки, който има желание да помогне на пострадалите в работните дни, да се яви направо пред сградата на районното кметство в "Аспарухово".  Освен жива сила, има нужда от слънцезащитни кремове, шапки, ботуши и лопати. В Добрич пък имат нужда от хора и техника, с която да почистят следите от стихията. Общината приканват фирмите за помощ с багери и фадроми.

От Регионалните инспекции по здравеопазване препоръчват за пиене да се ползва бутилирана вода, а останалата да се преварява. Все още съществува и риск от зарази и заболявания. Градовете има нужда от дезинфектанти. Най-много се събират дезинфекционни, почистващи и перилни препарати, защото хората искат да изперат покъщнината, която е залята. Събират се пакетирани храни във вид на консерви, бисквити чайове - всичко пакетирано, което може да се направи в т.нар. хранителен пакет. Събираме минерална вода, кофи, лопати, гумени ботуши, четки, за да могат на първи етап да се изчисти калка, която се е натрупала, обясни Валентина Закова от структурата на БЧК в Добрич. Тя каза още, че мобилни екипи разнасят храна по домовете. От къща на къща в засегнатите региони на град Добрич ще разнасят минерална вода и хранителни пакети.

Сборният пункт за всички доброволци в Община град Добрич е площадката на Хуманитарна гимназия, съобщиха от пресцентъра общината. Община Добрич съобщава, че всички доброволци, които искат да помогнат могат да отидат на площадката на Хуманитарна гимназия. Там е сборния пункт. Има координатор от А.С.А България, който ще насочва желаещите да помагат към засегнатите райони.

Кметът на Балчик Николай Ангелов отмени бедственото положение, обявено в общината на 20 юни след поройните дъждове.

Тогава по поречието на река Краневска - в землището на село Кранево, са довлечени петнайсетина тополи с височина 30 метра. Образувалите се "тапи" на двата железобетонни моста предизвикаха висока около шест метра приливна вълна, която разруши четири пешеходни моста и водопроводни отклонения, наводнени бяха и десет хотела.

Водната стихия нанесе щети и на голяма част от село Оброчище, а в курортния комплекс "Албена" бяха наводнени шест хотела. В общината е назначена комисия, която ще обходи засегнатите райони и ще оцени щетите.

И общинската администрация във Велико Търново и БЧК откриват три пункта за събиране на помощи за пострадалите от наводненията. До края на седмицата ще бъдат събирани легла, маси, столове, дивани, матраци и битова техника за засегнатите домакинства.

Организаторите на дарителската акция уточняват, че не са нужни дарения от дрехи и обувки. Общината Велико Търново е открила банкова сметка за парични дарения.

Консултативен съвет по зърното в земеделското министерство днес ще обсъди какви щети са причинили наводненията на пшеницата. Ресорният министър Димитър Греков ще се срещне с производители на пшеница и хляб.

По първоначална информация на министъра 250 000 декара земеделски площи са засегнатите от наводненията. Възможно е добивите да намалеят с до 25%. Ще се отрази ли това на цените на зърното, а от там и на хляба - все още не е ясно.

От Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите прогнозираха, че въпреки загубите, недостиг на зърно за производството на хляб няма да има. Причината е в добрия добив от южните части на страната, които не бяха засегнати от наводненията.

„Във Фонда няма пари за нови къщи. Тук отговорност имат и хората, те трябва да си застраховат къщите", заяви пред Нова тв вътрешният министър Цветлин Йовчев. Министърът обясни, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щетите и да бъдат отпуснати помощи.

Той бе категоричен, че от първия момент на трагедията държавата прави всичко, което трябва.

„Каквато и организация да има, каквото и да направи една държава, природата винаги може да надделее", заяви Цветлин Йовчев.

По думите му последните години са били предприети мерки, за да има по-добра организация в такива ситуации - има повече техника, която е помогнала за по-бърза реакция от страна на държавата.

„Реакцията на местната власт не беше адекватна - планът е много ясно разписан как се действа в такива реакции", заяви Йовчев. И добави: „Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година. Нещата не са правени много години назад".

В Добрич и Велико Търново, по думите му, нещата са били организирани много добре, но е нямало какво да се направи.

„До края на 2014 година трябва да направим регистър на критичната инфраструктура, а до края на 2015 година трябва да се напишат планове", обясни вътрешният министър.

Бедствено положение е обявено от 1 часа тази нощ и в община Никола Козлево, Шуменско. Заради обилните валежи от последните дни в района са се образували два микроязовира. Единият от тях е в село Цани Гинчево и заплашва да залее части от населеното място. Другият е между Пет могили и Никола Козлево. До бившия свинекомплекс край Пет могили има изградени три лагуни за нуждите на предприятието, те са залети с вода и се е образувал огромен микроязовир с около 5 милиона кубически метра вода. В него попада и помпената станция, която захранва с питейна вода селата Пет могили и Векилски.

От края на миналата седмица в тези населени места няма вода, очаква се проблемът да продължи поне 2-3 дни. От ВиК-Шумен вече са започнали да доставят вода с водоноски, съобщи областният управител на Шумен Венцислав Венков. От дъждовете в община Никола Козлево има разрушени улици в село Крива река и наводнени домове и обществени сгради в Каравелово. При нови валежи има опасност от още щети, смята областният управител.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.